آیا جذام مرغی واقعیت دارد؟

به تازگی در شبکه‌های اجتماعی متنی منتشر شده که در آن گفته شده «توجه! توجه ! قابل توجه هموطنان : چند تن از مرغ های کشتارگاه های کشور دچار یک نوع بیماری به شکل جذام شده اند که از پای مرغ شروع شده و کل بدن مرغ را از بین میبرد و باعث مرگ و میر مرغ ها می شود. حال کشتارگاه ها قبل از اینکه به کل بدن مرغ شیوع پیدا کند آن‌ها را سر بریده و در بازار به فروش می‌رسانند. لازم به ذکر است که بیماری از طریق مصرف گوشت جگر و استخوان مرغ به انسان سرایت می‌کند.
خواهشمندیم از خرید و مصرف گوشت مرغ شدیدا خودداری کنید و به دوستان و عزیزان خود حتما اطلاع رسانی کنید»

و اما واقعیت چیست؟

واقعیت این است که این بیماری پوستی آبسه یا درماتیت پای مرغ نام دارد که نه قابل انتقال و نه مرگبار است.

مهدی حسینی مدیر کل دامپزشکی سیستان و بلوچستان بیان کرد در حال حاضر در کشور بیماری که در بین طیور و مشترک بین انسان باشد وجود ندارد.

وی افزود زخم های کف پای مرغ به دلیل بستر نامناسب نگهداری آن ایجاد می‌شود و این شایعه جذام مرغی کاملا کذب است و اصلا بیماری به نام جذام مرغی وجود ندارد.

در مورد جذام بیشتر بدانیم

رویا گستری متخصص پوست با اشاره به اینکه جذام یک بیماری مزمن مسری است و به وسیله باسیل های مقاومی به نام میکوباکتریوم لپرا به وجود می‌آید، گفت: یکی از راه‌های نادر منتقل شدن این بیماری میزبان واسط یعنی نوعی موش به نام آرمادیلو است اما راه اصلی انتقال جذام از طریق ترشحات بینی یا تماس با پوست فرد مبتلا صورت می گیرد.

وی افزود: درجه حرارت پایین باعث میشود این میکروب به بقا و رشد خود ادامه دهد به همین دلیل به نقاطی از بدن با درجه حرارات کم یعنی پوست و سیستم اعصاب محیطی مانند دست،پا و چشم حمله می کند.

راه های تشخیص جذام

وی با اشاره به روش‌های تشخیصی و نحوه بروزجذام گفت: «یکی از راه‌های تشخیصی آزمایش خون است اما بیشتر از طریق علائم بیماری تشخیص داده می شود. این میکروب وقتی وارد بدن می شود دوره نهفتگی بسیار طولانی دارد یعنی از زمان تماس با فرد مبتلا تا بروز بیماری ممکن است چند سال طول بکشد».

photo 2016 12 28 15 39 56
فردی که دچار جزام شده

وی بیان کرد که پس از ورود میکروب به بدن در موارد زیادی سیستم ایمنی فرد با آن مقابله کرده و بیماری ایجاد نمی شود اما در صورت ضعف سیستم دفاعی میکروب این بیماری به دو شکل خشک و تر ظاهر می شود.
این متخصص پوست در مورد جذام خشک و علائم آن گفت: «این نوع جذام در پوست به صورت لکه های کم رنگ نمایان می شود و با در گیرکردن اعصاب محیطی موجب اختلال حسی، فلج اندام ها مثل دست و پا، اختلال بینایی و کوری به دلیل درگیری قرنیه می شود، علاوه بر این ها با کم شدن حس دست و پا بیمار دچار سوختگی، خردگی و دفرمگی انگشتان دست و چنگکی شدن آن ها می شود».

وی اضافه کرد که در مواردی ضعف شدید سیستم ایمنی بدن وجود داشته باشد جذام تر یا مرطوب بروز می کند، که در این نوع بیماری علاوه بر لکه ها بیمار دچار ضایعات و برجستگی های پوستی شدیدی به خصوص در صورت، دست و پا شده و به اصطلاح صورت بیماران شبیه «صورت شیر» می شود. در جذام مرطوب درگیری اعصاب محیطی در مواردی نیز وجود دارد اما به شدت نوع خشک آن نیست.

به گفته وی در جذام مرطوب آلودگی بسیار زیاد است و در ترشحات بینی و پوست میکروب بیشتری وجود دارد. این نوع از بیماری ممکن است غدد لنفاوی ، کبد و طحال را نیز درگیر کند.

درمان جذام

گستری در این مورد گفت که بیماری در مراحل اولیه قبل از درگیری اعصاب، خردگی دست و بینی، فلج و کوری با دارو قابل درمان است اما در موارد پیشرفته درمان به سختی یا غیرممکن است.

جذام در ایران

وی با اشاره به اینکه جذام در بین بیماری های آندمیک قرار داشته یعنی در نواحی خاصی از دنیا مانند برزیل و نپال شایع است، بیان کرد که در ایران محدوده شهر تبریز این بیماری بیشتر دیده شده و حتی یک دهکده جزامی” بابا باغی” در این منطقه وجود دارد که جذامی ها به دلیل اینکه دچار تغییر فرم صورت، فلجی اندام و کوری شده و مردم از آن ها فراری هستند در این دهکده دورهم جمع شده و از آنها پرستاری می شود.

لینک کوتاه مطلب : https://kermaneno.ir/?p=8296
1 نظر
  1. […] آیا جذام مرغی واقعیت دارد؟ – پایگاه خبری «کرمان نو» […]

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.