چهار ماه از سال آبی جدید میگذرد اما تالاب جازموریان به صورت کامل خشک و به کانون ریزگردهای تبدیل شده است.
به گزارش کرماننو به نقل از مهر، در دولت گذشته طرحهای مطالعاتی برای احیای تالاب جازموریان در دستور کار قرار گرفت و هزینههای زیادی نیز در این خصوص انجام شد اما این طرحهای مطالعاتی در عمل هیچ تأثیری بر وضعیت این تالاب نداشت و روند خشک شدن این تالاب به عنوان بزرگترین حوضه آبریز استان کرمان ادامه دارد.
هم اکنون که ۴ ماه از سال آبی میگذرد این تالاب به صورت کامل خشک شده است، طبق پیشبینی هواشناسی استان کرمان از فردا به مدت ۲ روز هشدار سطح زرد هواشناسی در خصوص بروز طوفان در استان اعلام شده است و بستر تالاب جازموریان به یکی از مهمترین کانونهای بحرانی ریزگرد در کشور تبدیل شده است.
در حالی که منبع آبی اصلی این تالاب هلیلرود و بمپور به شمار میرود اما حق آبه تالاب نیز اختصاص نیافته است و سدهای روی این رودخانهها نیز به صورت کامل آبگیری نشدهاند.
در سال جاری علیرغم اینکه در شمال و غرب و مرکز استان میزان بارندگیها رشد قابل توجهی داشته است اما خبری از بارندگی در جنوب استان نیست.
آمارهای هواشناسی نشان میدهد میزان بارندگی در حوضه آبریز جازموریان به شدت افت کرده است. این در حالی است که سال گذشته بارندگیهای سیلآسای جنوب کرمان این تالاب را پر آب کرد و پس از مدتها این حوضه آبریز آبگیری شد. اما به دلیل عدم تخصیص حق آبه و عدم بارندگی در ماههای اخیر در جنوب کرمان رطوبت منطقه به شدت کاهش یافته و آبی نیز در بستر جازموریان وجود ندارد.
ساربانان و عشایری که اقدام به چرای دام در بستر جازموریان میکردند دچار بی آبی شدهاند و علوفه و گیاهان موجود در تالاب نیز خشک شده است.
در حالی که سال گذشته در همین زمان سیل بسیاری از روستاها و مناطق عشایری رودبار جنوب، قلعه گنج و منوجان را فرا گرفته بود و هیچ سازهای برای استحصال این آبها وجود نداشت امسال مردم دچار بی آبی جدی شدهاند.
مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالابهای سازمان محیط زیست نیز تالاب جازموریان را جزو سه تالاب که وضعیت مناسبی ندارند عنوان کرده است.
آرزو اشرفیزاده گفته است که میزان حق آبه این تالاب بسیار کمتر از میزانی بوده که از قبل تعیین شده است.
وی تصریح کرد: این تالاب به عنوان یکی از مناطق غبارخیز کشور مطرح است و به دلیل اینکه در حال حاضر به صورت کامل خشک شده است میتواند به کانون جدی ریزگردها تبدیل شود.
ابراهیم قلیزاده یکی از فعالان محیط زیست جنوب کرمان اظهارداشت: احیای این تالاب یکی از مطالبات جدی مردم در جنوب استان کرمان است.
وی عنوان کرد: تالاب قبل از احداث سدهای جیرفت و بمپور و صدها سد آبخیزداری در جنوب کرمان بر روی رودخانههای فصلی هیچ گاه چنین وضعیتی نداشت.
قلیزاده بیان کرد: هر زمان سیل در جنوب کرمان راه بیفتد این تالاب آبگیری میشود و آبگیری سال گذشته این حوضه آبریز هیچ ارتباطی به حق آبه نداشته است در حال حاضر هم سدهای بالا دست آبگیری نشدهاند و وضعیت تالاب بحرانی است و به کلی خشک شده است.
وی افزود: عشایری که در حاشیه این تالاب بودند حالا به امید پیدا کردن آب برای احشام در بستر این تالاب مستقر شدهاند اما وضعیت آب منطقه اصلاً مناسب نیست و پوشش گیاهی نیز در حال از بین رفتن است.
وی با اشاره به وعدههای مسئولان برای رفع مشکل تالاب گفت: روزگاری نچندان دور به دلیل وجود مراتع گسترده در اطراف این تالاب جنوب کرمان قطب دامداری بود و علوفه به مناطق دیگر صادر میشد اما حالا عشایر به دلیل عدم وجود علوفه برای تغذیه دامها نیز با مشکل مواجه شدهاند.