مهندس پروژه اردیبهشت عولادجان گفت: به شواهدی دست یافتیم که نشان میدهد خانه متعلق به دوران زندیه است.
خانهها هر یک رازی دارند، رازی که گاهی برای کشف آن باید دست به مرمت آنها زد، گاهی باید کند و کند تا به سبقه تاریخی آنها پیبرد، شاید خانهای که قبلا تصور میشد برای دوره پهلوی است به خیلی قبل تر برگردد.
رازها گاهی عیانترند، مثل خانهای که دیوارهایش تاریخ را به خود دیده است، مثلا میگوید که در خانه آنهایی تردد داشتند که مشروطه برایشان اهمیت داشته.
منطقه 12 شهرداری تهران از این خانهها در خود کم ندیده است، خانههای تاریخی که گذر زمان از بعضی از آنها ویرانه به جا گذاشته است.
شهرداری اما اکنون قصد خرید بعضی از خانهها را کرده است و میخواهد آنها را بازآفرینی کند. البته نه به تنهایی بلکه با کمک مردم محلی. مثل خانه ابتهاج در خیابان ایران. خانهای که حالا دفتر مهندسی گنج پنهان که خودشان آن را مرمت کرده بودند، در یک اتاق آن نوآوریهای شهری بازتولید میکنند.
خانههای تاریخی دیگر هم در این منطقه قرار است بازآفرینی شوند. خانههایی که هرکدام رازی نهان دارند.
زندیه یا پهلوی؟
گفته بودند که خانه متعلق به دوران پهلوی دوم است، مرمتها اما نشان داد که قدمت خانه به خیلی قبلتر باز میگردد، شاید دوران زندیه. مسالهای که حتی مسئولان میراث فرهنگی هم آن را تایید کردهاند.
در بن بست برازجان محدوده عودلاجان در خیابان پامنار منطقه ۱۲ شهرداری تهران، محدودهای که فضای خالی و بیدفاع شهری آن را اشغال کرده، بنایی وجود دارد که به گواه تاریخ به قدمتش به دوران زندیه باز میگردد یعنی حدود ۲۰۰ تا 25۰ سال پیش.
بنای ساختمان اردیبهشت ۱۷۰ متر زیربنا دارد. خانه متعلق به شهرداری تهران است و اکنون در اختیار شرکت مهندسی اردیبهشت قرار گرفته تا بازسازی شود. در خانه قرار است، سینمای روباز و کافه رستوران تعبیه شود.
بخشی از آن قرار است دفتر مهندسی مشاور شود و بخش دیگر قرار است به دفتر فیلمسازی تبدیل شود، سینماگرانی چون فرهاد توحیدی و رضا کیانیان نیز در آن تردد داشته باشند.
این بنا جزو بناهای بازآفرینی شدهای است که به گواه شهردار منطقه 12، علی محمد سعادتی از جمله پروژههای مشارکتی در بافت فرسوده بوده که صرفا نخواسته بنای تاریخی را صیانت کند بلکه خواهان در اختیار قرار دادن آن به شهروندان منطقه نیز است.
اما قدمت این بنا به چه زمانی باز میگردد؟
مهندس بهروز مرباغی، که اکنون درحال مرمت و تعمیر این خانه است میگوید که در ابتدای مرمتها در این خانه تصور میکرده که قدمت خانه اردیبهشت به پهلوی دوم باز میگشته است: «این خانه در سال ۱۳۳۶ بعد از ۷۰ سال سکونت مستمر از سوی خانواده «تهرانیان» به خانواده «پیاب» فروخته شده، خانواده پیاب هم ۶۰ سال در این خانه ساکن بودند. اما در نقشه به یادگار مانده از عبدالغفار که قدمتش به حدود ۱۸۰ سال قبل برمیگردد، خانه به نام میرزا محمد ناظر ثبت شده است اما آثاری که در خانه وجود دارد گواه آن است که قدمت خانه بیش از اینهاست.»
مرباغی میگوید نمادها و نقش نگارهایی که در این بنا وجود دارد گواه این است که بنا به دوران قبل از پهلوی باز میگردد:« در بازسازیها به قسمتی رسیدیم که به آن چاه زباله میگفتند، قسمتی که در خانههای دوران قاجار اصلا دیده نشده است و تاریخ میگوید که چنین چیزی برای حدود ۲۰۰ سال پیش است. یعنی حدود ۲۵۰ سال پیش در ایران مردم ظروف چینی را در چاه زباله تعبیه میکردند و آنها دفن میکردند امروز هم توانستیم خرده چینی پیدا کنیم. یا مثلا در آشپزخانه چهارطاقی درآوردیم، یا طاقچهای پیدا کردیم که تاجش بالاتر بود و کفش پایین بود و این نشان میداد که در یک دورهای کف پایینتر بوده است.»
او شواهدی هم از خزینه این بنا یافته است بنایی که قبلا از وجود ان خبر نداشته و حین مرمت و بازسازی بنا به آن رسیده است:«زیر حوضچه آب سرد آتش خانه این بنا قرار دارد که گرمایش کفی ایجاد میکرده است.»
او با اشاره به دیوارهای سفید در پشت آب انبار بنا نیز میگوید: «ما توقع داشتیم که از دیوارهای سیمان خارج شود درحالیکه به آهکبری رسیدیم؛ همانطور که شما میدانید آهکبری برای دوران قاجار نیست، در دوران قاجار به ندرت آهکبری دیده میشود، از طرف دیگر نقوشی هم که در بنا وجود دارد اسلیمی و خطایی نیست بلکه نقوشی است که قبلا در محرابها و کنیسهها وجود داشته، این نشان میدهد که این بنا به کلیمی ساز بوده.»
کرونا به جان افتتاح خانه افتاد
شمایل خانه اما شبیه بسیاری از خانههای تاریخی در منطقه 12 شهرداری تهران است مانند خانه پیرنیا. یک دالان ورودی دارد و یک قسمت شاه نشین، شیشههای بنا قهوهای رنگ است و به گل منقش شده، حوض آبی وسط بنا قرار دارد با شمعدانهای آویزان شده از گوشه و کنار حیاط. یک دیوار را نارنجی کردند، دیواری که به نور دسترسی ندارد.
اتاقهای خانه به یکدیگر دسترسی ندارند و مانند یک مربعی است که یک قطرش را بریدهاند. شهردار منطقه 12 میگوید بعد از احیا و نوسازی این خانه، مالکان و ساکنان خانههای کناری هم خواستار نوسازی بناهایشان شدند.
مرمت بنا اما همچنان ادامه دارد، حامد مظاهریان، معاون برنامه ریزی شهرداری تهران چندی پیش درباره وضعیت مرمت این بنا خواسته بود که مرمت بنا به واسطه حس خوبی که در میان اهالی ایجاد کرده بود، زودتر به اتمام برسد. مرباغی میگوید که بنا قرار بود در عید افتتاح شود اما کرونا افتتاح آن را به تاخیر انداخته است.
خانه هرمز پیرنیا، خانهای با خاطرات مشروطه
درست چند کیلومتر انطرفتر از خیابان پامنار، در خیابان لاله زار نیز خانه هرمز پیرنیا که آن هم سالها متعلق به ستاد اجرایی بوده است، حالا توسط سازمان نوسازی شهرداری تهران خریداری شده است و قرار است دقیقا همان اتفاقی که برای خانه اردیبهشت رخ داده برای آن هم محقق شود، اینبار هم توسط چند مهندس. ملک خریداری شده در سال 97 به ثبت رسیده است.
کاوه حاج علی اکبری، مدیرعامل سازمان نوسازی شهرداری تهران چندی پیش، درباره این بنا گفته بود: «خانه هرمز پیرنیا، حمام و بخشی از اندرونی آن به مساحت تقریبی یک هزار و ۶۰۰ متر مربع از مجموعه خانههای پیرنیا واقع در خیابان لاله زار شمالی است. خانه هرمز پیرنیا در جوار مجموعهای از ابنیه واجد ارزش چون خانه مشیرالدوله پیرنیا، خانه ولی الله پیرنیا، مدرسه و کلیسای ژاندارک و خانه سینما قرار گرفته که در حال حاضر اگرچه بخش قابل ملاحظهای از آنها تقریباً غیرفعال هستند، اما به لحاظ وضعیت معماری و ایستایی بنا، از شرابط نسبتاً مناسبی برخوردار است.
این بنا اما ویژگیهای منحصر به فردی دارد، از میان آنها یک ایوان زیبا به چشم میآید و تزئینات واقع در جبهه شمالی با سرستونهای کورنتین، رخ بام شیروانی، لمبرکوبی سقف و گچ بری. نکته قابل توجه این بنا است که پیش نویس قانون مشروطه توسط مشیرالدوله و مؤتمن الملک در این خانه نوشته است، گفتاری که نوادگان مشیرالدوله آن را تایید میکنند.