معاون میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان کرمان گفت: سال گذشته هیچ بودجهای برای استحکامبخشی و مرمت قلعههای اردشیر و دختر کرمان اختصاص داده نشد که در حال پیگیری برای جذب اعتبار برای سال جاری هستیم.
به گزارش کرماننو به نقل از ایرنا، این مسئول تاکید کرد: البته بودجه میراثفرهنگی بهتنهایی برای مرمت قلعههای اردشیر و دختر کرمان بههیچوجه کفایت نمیکند و باید سایر دستگاهها و همچنین شرکتهای بزرگ استان کرمان در بحث تأمین اعتبار بناهای تاریخی مشارکت و کمک کنند.
او با اشاره به قدمت و ارزش بالای قلعههای اردشیر و دختر کرمان تصریح کرد: آثار و نشانههایی از دوران اشکانیان، ساسانیان و اسلامی در قلعه دختر و اردشیر وجود دارد که باید این آثار و بقایای بهجامانده حفظ شوند.
تصویب محدوده و عرصه قلعهها
معاون میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان کرمان افزود: کارهای مطالعاتی و پژوهشی دررابطهبا قلعه اردشیر و دختر کرمان قبلاً انجام شده است و بر اساس همین مطالعات اقدامات حفاظتی در این ۲ بنا صورت میپذیرد.
او خاطرنشان کرد: در سالهای گذشته بخشهایی از قلعه دختر و اردشیر استحکامبخشی شده است و منتظر تخصیص اعتبار هستیم تا بتوانیم جاهایی که بیشتر در معرض تخریب هستند را مرمت و استحکامبخشی کنیم.
طی سالهای گذشته در بافت مسکونی اطراف قلعه دختر و اردشیر خانههای بیارزش مثل سکونتگاههای غیررسمی را با واگذاری زمین معوض آزادسازی میکردند که مدتی است به دلایل کمبود اعتبار و غیره متوقف شده است و امیدواریم مابقی این طرح احیا شود تا باقی بخشهای باقیمانده نیز آزاد شوند
موحدی با بیان اینکه محدوده، عرصه و حریم قلعه دختر و اردشیر کرمان قبلاً مصوب شده است تاکید کرد: بخشهایی از اطراف این محدوده سال گذشته توسط شهرداری ساماندهی و بهسازی شد که جلوه بهتری هم اکنون دارد و به دلیل اینکه آثار باستانی محدوده قلعه دختر و اردشیر زیرسطحی هستند در جریان مرمت و بهسازی فضای اطراف این محدوده هیچ تخریبی دررابطهبا این ۲ قلعه انجام نشده است.
توقف تملک در محدوده قلعهها
معاون میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان کرمان بیان کرد: طی سالهای گذشته در بافت مسکونی اطراف قلعه دختر و اردشیر خانههای بیارزش مثل سکونتگاههای غیررسمی را با واگذاری زمین معوض آزادسازی میکردند که مدتی است به دلایل کمبود اعتبار و غیره متوقف شده است و امیدواریم مابقی این طرح احیا شود تا باقی بخشهای باقیمانده نیز آزاد شوند.
او ادامه داد: جمعآوری و سازماندهی سازههای ایجاد شده در داخل محدوده این قلعهها در دستور کار است، البته برچیدن برخی سازهها به فضای این مکان آسیب میزند که باید ساماندهی، پوشانده و کاربری به آنها داده شود.
موحدی تاکید کرد: حفظ آثار میراثفرهنگی و بناهای تاریخی و باستانی با مشارکت خود شهروندان و افراد بهتر انجام میشود و نیاز به فرهنگسازی بیشتر داریم.
وجود چنین بناهای ارزشمندی با سه هزار سال قدمت آن هم در دل شهر، ظرفیتی بیبدیل و کمیاب در سطح جهان به شمار میرود که در سایه ضعف مدیریت، متأسفانه در ورطه نابودی قرار گرفتهاند، حالآنکه با مرمت و حفاظت از آنها ضمن هویتبخشی بهویژه برای نسل جوان و معرفی ابعاد تاریخ کهن این سرزمین، میتوان زیبایی خاصی به شهر بخشید و آن را به محیط زنده و پویای گردشگری تبدیل کرد که در کنار آن اشتغال این حوزه و ساکنان آنجا نیز رونق بگیرد. وای بر ما اگر مدیریتمان اینچنین ناامیدکننده ادامه یابد.