به گزارشکرماننو، رئیس مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور در سفر به جیرفت از باغات مرکباتی که طرح تحقیقاتی سازمان تحقیقات آموزش و کشاورزی در این باغات روی زوال مرکبات در حال اجرا است، بازدید کرد.
رئیس مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور با عنوان اینکه استان کرمان یکی از استانهای پهناور کشور است که تنوع اقلیم و محصول زیادی هم دارد گفت: این استان کشور بالاخص در جنوب آن ۲ محصول اصلی و عمده خرما و مرکبات را دارد که این ۲ محصول مهم منطقه درگیر ۲ چالش بزرگ سوسک سرخرطومی و زوال مرکبات است و این موسسه برای حل این چالشها طرحهای تحقیقاتی در دست اجرا دارد.
شهرام نعیمی افزود: پژوهشگران ما در مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی حسب وظیفه روی این ۲ چالش اصلی در جنوب کرمان متمرکز شدهاند و این برنامههای در دست اجرا شامل برنامههای تحقیقاتی و پژوهشی میشود، بهطوریکه در برنامه تحقیقاتی و توسعهای با مشارکت کشاورز و باغدار کار تحقیقاتی انجام میگیرد.
نعیمی اعلام کرد: در این سفر از پایلوتهای که در این منطقه داریم بازدید انجام شد تا روند کار از نزدیک رصد شود.
او توضیح داد: زوال مرکبات که یکی از چالشهای اصلی گیاهپزشکی نیز محسوب میشود میتواند تبعات زیستمحیطی، اجتماعی و سیاسی امنیتی فراوانی را با خود به همراه داشته باشد.
نعیمی با اشاره به اینکه کار تحقیقاتی روی زوال مرکبات در جنوب کرمان در باغهای منتخبی در مناطق نراب و ساویدان جبالبارز در حال انجام است، ادامه داد: نتیجه کار تحقیقاتی در پایلوتها رسیدن به یک بسته ویژه است که با ارائه آن به حل معضل موجود در محل باغ کشاورز برسیم. این بستههای پیشنهاد شده علیرغم سادهبودن، قابلاجرا، توصیه شونده و اقتصادی هستند.
رئیس مؤسسه تحقیقاتی کشور با مهم دانستن نقش باغدار افزود: در کنار اینکه در کنترل زوال مرکبات مدیریت باغات مهم است بسته ساده و اقتصادی پیشنهاد شده که مؤثر هم هست و نتایج مثبت آن در باغات مشاهده شده است توانسته جلوی توسعه بیماری در این باغات را بگیرد و تا حدودی به مراحل ارائه این بسته پیشنهادی نزدیک شدیم.
شهرام نعیمی بیان کرد: این بسته پیشنهادی برای زوال نوع تدریجی کاربرد دارد که در این نوع حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد درخت درگیر زوال شده است؛ اما هنگامی باغات درگیر زوال سریع میشوند درختان در مدت چند روز به یکباره خشک میشوند که برای این نوع زوال هم پروژه تحقیقاتی در جنوب کرمان شروع شده و در مرحله آسیبشناسی هستیم تا در ابتدای کار دلیل و عامل آن مشخص شود.
او افزود: ما در کشور با پدیدهای مواجه هستیم که کشاورزی را تحتتأثیر خود قرار داده و آن تغییر اقلیم است که این تغییرات اقلیمی باوجود گرمایش زمین شدت پیدا کرده و باعث افزایش تنشهای محیطی و مساعد شدن شرایط برای گسترش عوامل خسارتزا شده است. یکی از عارضهها زوال مرکبات است که تغییر اقلیم و از طرفی تغییر نوع کیفیت آب منجر به توسعه و شدت آن میشود.