چالش‌های آبیاری در جنوب کرمان


خاموشی‌های برق، گندم‌کاران قلعه گنج را در تنگنا قرار داد

خاموشی‌های برنامه‌ریزی‌شده برق برای موتورپمپ‌های کشاورزی در منطقه قلعه گنج جنوب کرمان، به چالشی جدی برای کشاورزان گندم‌کار تبدیل شده است. تغییر زمان خاموشی‌ها و افزایش مدت آن، آبیاری مزارع را با مشکل مواجه کرده و نگرانی‌هایی را در میان کشاورزان برانگیخته است. این گزارش به بررسی ابعاد مختلف این بحران، دیدگاه‌های ذی‌نفعان و راهکارهای احتمالی می‌پردازد.

به گزارش کرمان‌نو، منطقه قلعه گنج در جنوب کرمان، با بحران جدی در زمینه آبیاری مزارع گندم مواجه است. تغییر زمان خاموشی برق موتورپمپ‌های کشاورزی و افزایش آن به پنج ساعت در روز، کشاورزان را در تنگنا قرار داده است. این خاموشی‌ها که پیش‌ازاین در ساعات پایانی روز (۱۷ تا ۲۱) اعمال می‌شد، اکنون به ساعات میانی روز (۱۲ تا ۱۷) منتقل شده است. این تغییر زمان، موجب اختلال در روند آبیاری مزارع گندم شده و نگرانی‌هایی را در میان کشاورزان برانگیخته است.

دیدگاه کشاورزان گندم‌کار؛ خسارت و نگرانی از آینده

شهدوستی، یکی از کشاورزان منطقه در گفت‌وگو با ایرنا، با اشاره به عدم اطلاع‌رسانی قبلی در مورد این تغییرات، می‌گوید: «اگر اطلاع داشتیم، سطح زیر کشت را کاهش می‌دادیم. ۳۰ هکتار گندم کاشتم و در آبدهی دچار مشکل هستیم.» او همچنین به تغییر زمان و افزایش مدت خاموشی اشاره می‌کند و می‌گوید: «موتورپمپ برقی کشاورزی ما قبلاً ساعت ۱۷ عصر تا ۲۱ شب هر روز، به جز جمعه‌ها، قطع می‌شد، اما برنامه قطعی تغییر کرده و از ساعت ۱۲ ظهر تا ۱۷ عصر قطع می‌شود؛ یعنی علاوه بر تغییر ساعت آن، میزان آن نیز به پنج ساعت افزایش‌یافته است.» این تغییر زمان، به گفته کشاورزان، موجب اختلال در روند آبیاری مزارع و خسارت به محصولات شده است.

کشاورزان معتقدند که ساعات ۱۷ تا ۲۱ بهترین زمان برای خاموشی بود، زیرا پس از ساعت ۱۷ و با تاریکی هوا، عملاً کار آبیاری مزارع گندم و عملیات کشت تعطیل می‌شد. همچنین، به دلیل تاریکی هوا، امکان جای‌گذاری نوار تیپ‌های مزارع گندم در شب وجود ندارد و در صورت عدم وجود آب در نوارها، باد آن‌ها را درهم می‌پیچد. شهدوستی در این باره می‌گوید: «اگر آب در نوار تیپ‌ها وجود داشته باشد، امکان جابه‌جاشدن توسط باد وجود ندارد، اما حالا که زمان قطعی افزایش‌یافته، با وزش باد، نوار تیپ‌ها که خالی از آب هستند درهم‌پیچیده شدند.»

دیدگاه مسئولان؛ اولویت با نیاز گلخانه‌ها

اسماعیل غنائمی، کارشناس مسئول امور مشترکین برق اداره برق قلعه گنج، در توضیح علت تغییر زمان خاموشی‌ها می‌گوید: «باتوجه‌به بالارفتن سرما و برودت هوا، گلخانه‌داران نیاز به آبیاری در شب‌ها دارند تا از سرمازدگی محصولات جلوگیری کنند و به همین خاطر زمان خاموشی‌ها را به بعدازظهرها انتقال دادند.» او همچنین به قانون پروانه بهره‌برداری اشاره می‌کند که بر اساس آن، هر موتورپمپ در ۲۴ ساعت باید کمتر از ۱۹ ساعت آبدهی داشته باشد. غنائمی می‌گوید: «در حال حاضر ما پنج ساعت در ۲۴ ساعت خاموشی لحاظ می‌کنیم.»

احمد احمدپور، رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان، با تأیید این موضوع که بیشترین سطح زیر کشت در قلعه گنج مربوط به گندم است، می‌گوید: «ما به شرکت برق اعلام کردیم که کمترین ساعاتی که خسارت می‌زند، برق‌ها قطع شود.» او همچنین به این نکته اشاره می‌کند که برخی موتورپمپ‌ها به‌صورت مشاعی استفاده می‌شوند و هر کشاورز در ساعت مشخصی سهم آب دارد. به گفته احمدپور، اداره برق نظرات اکثریت را مدنظر قرار می‌دهد، اما باتوجه‌به اینکه زمین‌های شهرستان قلعه گنج عمدتاً زیر کشت گندم است، باید در این زمینه تجدیدنظر شود.

راهکارهای پیشنهادی؛ از پنل خورشیدی تا مدیریت مصرف

در این میان، برخی کشاورزان با سرمایه‌گذاری در پنل‌های خورشیدی، سعی در حل این مشکل کرده‌اند. یکی از کشاورزان با اشاره به هزینه ۹ میلیاردریالی برای راه‌اندازی پنل خورشیدی، سایر کشاورزان را نیز به استفاده از این روش تشویق می‌کند. هرچند این راهکار می‌تواند به کاهش وابستگی به برق شبکه کمک کند، اما به گفته کشاورزان، تا زمان فراگیرشدن استفاده از پنل‌های خورشیدی، لازم است مسئولان به نیازهای گندم‌کاران توجه بیشتری داشته باشند. علاوه بر این، مدیریت مصرف آب و استفاده از روش‌های نوین آبیاری نیز می‌تواند به کاهش مشکلات ناشی از خاموشی‌های برق کمک کند. همچنین، لازم است دستگاه‌های قطع کن موتورپمپ‌ها به طور دقیق تنظیم شوند تا از خاموش ماندن طولانی‌مدت آن‌ها جلوگیری شود.

مشکلات فنی؛ سیستم‌های قطع کن دقیق عمل نمی‌کنند

یکی از مشکلات دیگری که کشاورزان با آن مواجه هستند، عدم تنظیم دقیق سیستم‌های قطع کن موتورپمپ‌ها است. به گفته کشاورزان، بسیاری از این سیستم‌ها به‌موقع وصل نمی‌شوند و در برخی موارد، موتورپمپ‌ها تا ساعت‌ها پس از پایان زمان خاموشی، همچنان خاموش می‌مانند.

یکی از کشاورزان در این باره می‌گوید: «به عنوان مثال، موتور پمپ یکی از کشاورزان این منطقه از ساعت ۱۲ قطع و تا صبح روز بعد ساعت ۱۰ هنوز قطع بود و با پیگیری از طریق اداره برق، مامور اداره برق آمد و برق را وصل کرد.»
خاموشی‌های برق موتور پمپ‌های کشاورزی در جنوب کرمان، به‌ویژه در منطقه قلعه‌گنج، به بحرانی جدی برای کشاورزان گندم‌کار تبدیل شده است. تغییر زمان خاموشی‌ها و افزایش مدت آن، موجب اختلال در روند آبیاری مزارع و نگرانی‌هایی را در میان کشاورزان برانگیخته است. برای حل این بحران، لازم است مسئولان با در نظر گرفتن دیدگاه‌های تمامی ذینفعان، به راهکارهای مناسبی دست یابند. استفاده از پنل‌های خورشیدی، مدیریت مصرف آب، استفاده از روش‌های نوین آبیاری و تنظیم دقیق سیستم‌های قطع کن موتور پمپ‌ها، می‌تواند به کاهش مشکلات ناشی از خاموشی‌های برق کمک کند. همچنین، لازم است مسئولان در زمینه زمان خاموشی‌ها، نظر گندم‌کاران را در اولویت قرار دهند و با اطلاع‌رسانی دقیق و به موقع، از بروز مشکلات بیشتر جلوگیری کنند.

کشاورزان گندم‌کار قلعه‌گنج در جنوب کرمان، از تغییر زمان و افزایش مدت خاموشی برق موتور پمپ‌های کشاورزی در ساعات اوج نیاز آبیاری مزارع خود، به شدت گلایه‌مند هستند. این تغییرات که به گفته مسئولان برای تأمین نیاز آبیاری گلخانه‌ها صورت گرفته، موجب اختلال در روند کشت گندم و خسارات احتمالی به محصولات شده است. در این گزارش، ضمن بررسی دیدگاه‌های مختلف ذینفعان، به راهکارهای پیشنهادی برای حل این بحران نیز پرداخته شده است.
خاموشی‌های برق موتور پمپ‌های کشاورزی در جنوب کرمان، به‌ویژه در منطقه قلعه‌گنج، به بحرانی جدی برای کشاورزان گندم‌کار تبدیل شده است. این گزارش به بررسی ابعاد مختلف این بحران، دیدگاه‌های ذینفعان و راهکارهای احتمالی می‌پردازد.

لینک کوتاه مطلب : https://kermaneno.ir/?p=126204
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.