در حاشیه مراسم بزرگداشت هفته پژوهش و فناوری در مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی جنوب کرمان با حضور رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان، ریاست سازمان جهاد کشاورزی منطقه و رئیس مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی جنوب کرمان و مسئولان و متولیان بخش کشاورزی منطقه به همت مرکز تحقیقات کشاورزی، اولین آزمایشگاه و مرکز کشت بافت خرما در جنوب کرمان افتتاح شد.
به گزارش کرماننو، در این مراسم رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی جنوبکرمان یکی از وظایف محوله این مرکز را نظارت بر تولید بذر و نهال گواهی شده در منطقه برشمرد و گفت: در راستای تولید نهال سالم و توسعه باغات خرما با توجه به دستیابی به دانش فنی تکثیر انبوه خرمای کلوته از طریق کشت بافت، آزمایشگاه و مرکز کشت بافت در این مرکز افتتاح میشود.
احمد آیین با قدردانی از سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان که در تامین بخش عمدهای از اعتبار و هزینههای راهاندازی آزمایشگاه کشت بافت همکاری داشتند، اظهار داشت: این آزمایشگاه با هدف تولید انبوه نهال خرمای کلوته راهاندازی میشود و در کنار آن کشت بافت خرمای مجول را نیز در برنامه داریم.
آیین عنوان کرد: پیش بینی ما این است که در طی ۳ سال آینده بتوانیم حداقل در فاز اول ۱۰هزار پاجوش کشت بافتی را از هر ۲ نوع خرما تولید و عرضه کنیم.
کشت بافت خرمای کلوته در اولویت
او با اشاره به اهمیت ویژه خرمای کلوته در عرصههای صادراتی و بازار داخل ادامه داد: با توجه به نگاه صادراتی محصول خرمای کلوته و نبود پاجوش کافی برای توسعه باغات خرما در جنوب کرمان راهاندازی این آزمایشگاه ضروری بود، علاوه بر اینکه زیرساخت صورت گرفته در این آزمایشگاه به نوعی طراحی شده که میتوان برای سایر محصولات مانند موز و آناناس نیز از آن استفاده کرد.
رئیس مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی جنوب کرمان با بیان اینکه برنامهربزیها برای ساخت این آزمایشگاه در آبان سال گذشته انجام گرفته است، توضیح داد: با قراردادی که در پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی منعقد شد نیروهای مورد نیاز، آموزش لازم را دیدند و با توجه به اینکه پروتکل کشت بافت خرمای رقم کلوته احصا نشده است پیش بینی میشود حدوداً ۳ سال دستیابی به پاجوشهای مناسب به طول انجامد.
برگزاری همایش ملی جازموریان
رئیس سازمان جهاد کشاورزی در این مراسم با قابل تقدیر دانستن کارهای تحقیقاتی انجام گرفته در مرکز تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی جنوب کرمان گفت: یک یافته تحقیقاتی در حوزه باغبانی حدود ۱۰ سال زمان میبرد و کار خوب این مجموعه شکست بعضی مواردی است که زمان بر بود؛ مانند سرشاخهکاری گردو که به عنوان نمونه بارزی در وزارت جهاد کشاورزی به آن پرداخته شده است .
احمد احمدپور با عنوان اینکه در این مرکز به خلاءهای تحقیقاتی حوزه جنوب کرمان پرداخته شده است عنوان کرد: دو خلا تحقیقاتی در بخش دام و منابع طبیعی از چالشهای اصلی حوزه جنوب کرمان است که با راهاندازی مرکز تحقیقاتی بخش دام و منابع طبیعی در جهت رفع آنها گام برداشته شده و برگزاری همایش ملی جازموریان در اسفند ماه نیز در همین راستا انجام میگیرد.
او از دیگر دستاوردهای قابل تقدیر مرکز تحقیقات جنوبکرمان را انجام تحقیقات روی ارقام بومی مانند خرمای کلوته اشاره کرد و گفت: ارقام بومی ما کمترین چالش در مقابل با ناملایمات جویبا بیشترین مقاومت را نشان دادند و سازگار با منطقه هستند و راهاندازی مرکز تکثیر خرما از طریق کشت بافت یکی همین دستاوردها است و همین طور نیز برای اصلاح و احیا باغات مرکبات منطقه نهال سالم و عاری از ویروس مهم و مورد نیاز است که این اتفاق مثبت هم رخ داده است.