رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی جنوب کرمان: برای حفظ جازموریان نگاه ملی ضروری است
برگزاری همایش ملی جازموریان
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی جنوب کرمان از برگزاری اولین همایش ملی جازموریان با رویکرد چالشها و فرصتها خبر داد. این همایش در هشتم اسفندماه با محورهای مختلف و همراهی سازمانهای ذیربط از سازمان حفاظت محیطزیست و دانشگاه جیرفت، نظام مهندسی و مرکز تحقیقات بین المللی بیابان برگزارمیشود.
به گزارش کرماننو، احمد آیین با اعلام اینکه برگزاری این همایش را از خردادماه بهصورت قطعی کلید زدیم، گفت: اکوسیستم جازموریان نسبت به دیگر تالابهای کشور شناخته شده نیست و برای شناسایی آن نیاز به گفتمانسازی و برگزاری این همایش داریم.
او برگزاری این نشستها را برای رسیدن به اهدافی که منجر به حفظ این اکوسیستم شود ضروری دانست و اظهار کرد: بعد از برگزاری همایش، حفظ اکوسیستم جازموریان جریانسازی میشود.
آیین عنوان کرد: به دلیل تأثیر جازموریان بر زندگی ساکنان حاشیه این تالاب باید حفظ وضعیت فعلی آن را مطالبهگری کنیم، شاید برگشت این تالاب به وضعیت سه دهه قبل دستنیافتنی باشد؛ اما حفظ آن یک ضرورت است.
تهدید تخریب سرزمینی
او ادامه داد: تخریب سرزمینی جازموریان تمام گستره حوزه این تالاب را با ۷ میلیون هکتار وسعت و ۲۵۰ هزار هکتار سطح کشاورزی که نتیجه آن تولید ۵ میلیون تن محصول کشاورزی است، را تحت شعاع قرار میدهد.
آیین با بیان این مطلب که آیا اطمینان وجود دارد که در یک دهه دیگر ما این پایداری تولید را بتوانیم حفظ کنیم و این سؤال دغدغه پژوهشگران است، اظهار داشت: روند کنونی وضعیت اکوسیستم جازموریان ناپایداری این حوزه را نشان میدهد و شروع برای حفظ این سرزمین حتی همین امروز هم دیر شده، اما میطلبد که برای این موضوع تلاش کنیم.
متولی برگزاری همایش جازموریان با اعلام اینکه بخش عمدهای از پهنه تالاب هم اکنون خشک شده و پوشش گیاهی متعارف و مرسوم آن از بین رفته و خاک این منطقه مساعد تولید گردوغبار شده است افزود: بخشهایی از آن کانون تولید ریزگرد شده است بهطوریکه در چند سال اخیر بالاخص در فصل پاییز گردوغبار ایجاد شده از این حوزه استانهای هرمزگان و جنوب کرمان را در برمیگیرد که یکی از چالشهای تخریب سرزمینی تحت شعاع قرارگرفتن محیطزیست اطراف است.
او معتقد است: تخریب سرزمینی جازموریان تهدید جدی برای تولید محصولات منطقه محسوب میشود و این موضوع چالشهایی مانند، بیکاری، مهاجرت و انقراض برخی گونههای جانوری و گیاهی را به دنبال دارد.
احمد آیین با توضیح اینکه نمیتوان به جازموریان منطقهای و محدود نگاه کرد و با نگاه همهجانبه باید از سرشاخههای رودخانه هلیلرود تا انتهای حوزه آبریز آن در نظر گرفته شود، افزود: اگر هدف ما حفظ و احیا جازموریان است باید همه عوامل را دید. اکوسیستم جازموریان خاص کرمان و جنوب کرمان نیست وبا قرارگرفتن چهل و نه درصد تالاب در استان همجوار سیستان و بلوچستان نمیتوان بدون همراهی این استان به این هدف رسید.
جازموریان دیده نشد
او با عنوان این دغدغه که تالاب جازموریان هنوز ثبت کنوانسیون رامسر نشده است، اعلام کرد: یکی از اهداف اصلی پیگیری این موضوع است چرا که به نظر میرسد در احقاق این موضوع کوتاهی صورتگرفته است و نباید دست روی دست گذاشت و به انتظار استانهای همجوار تالاب نشست، شاید متولیان دیگر درگیریهای مهمتر دیگری داشته و محیطزیست اولویت آنها نبوده است.
دبیر علمی همایش در این نشست عنوان کرد: پنجاه فقره مقاله تاکنون به دبیرخانه ارسال شده است و امیدواریم تا پانزدهم بهمنماه آخرین فرصت تعداد مقالات ارسالی افزایش یابد.
مقبلی با اعلام اینکه برگزاری این همایش میتواند، آغاز به کاری برای احیا جازموریان باشد، گفت: امیدواریم با برگزاری همایش اطلاعات بیشتری از حوزه جازموریان جمعآوری شود و شناسایی بیشتری از این حوزه صورتگرفته و در جهت کمک به حفظ جازموریان قرار بگیرد.
او از جمله محورهای اصلی این همایش را اقلیم و منابع آب، بیابانزدایی و تخریب سرزمین، فرسایش بادی و گردوغبار، کشاورزی پایدار، گردشگری صنایعدستی و مسائل فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی این اکوسیستم عنوان کرد.