معدن‌کاوی در نزدیکی قلعه ثبت‌ملی سموران جیرفت؛


در سال‌های اخیر به دلایل نامعلوم حریم قلعه سموران را کوچک کردند

قلعه سموران جیرفت یکی از آثار ثبت ملی شده کشور است که در یک دهه اخیر با تخریب‌های بسیار مواجه شده و معدنکاوی در دامنه آن چنان بلایی بر سر این قلعه و کوه سموران آورده است که صدای انجمن های میراث فرهنگی استان کرمان را درآورد و داستان را به مراجع قضایی هم کشاند، مدتی معدن‌کاوی در دامنه کوه ممنوع شده بود اما در سال‌های اخیر حریم ثبتی این قلعه کوچک شده و معدن‌کاوی از سر گرفته شده است.

به گزارش کرمان‌نو به نقل از ایلنا، «محسن موحدی»، معاون میراث فرهنگی استان کرمان در ارتباط با کوچک شدن حریم قلعه سموران جیرفت گفت: در حدود یک دهه گذشته در میراث فرهنگی استان کرمان تمام مساحت زیر بنای قلعه تاریخی را به همراه کوه زیر پای آن به عنوان عرصه اثر تعیین کرده بودیم و قرار بود دامنه کوهستان را نیز به دلیل آثاری که در این محدوده یافته بودیم به عنوان حریم درجه یک قلعه اعلام کنیم. منتها در چند سال اخیر که بنده در این سمت نبودم به دلایلی عرصه قلعه سموران را کوچک کردند. بدین شکل که کوه را از عرصه خارج و فقط قلعه را به عنوان عرصه اثر در نظر گرفتند.

معاون میراث فرهنگی استان کرمان اعلام کرد: معدنکاوی که یک دهه قبل با توقف فعالیت مواجه شده بود با این اقدام بلافاصله شروع به فعالیت معدنی کرد و بخش زیادی از کوه را از بین برد.

موحدی افزود: با شکایتی که چند سال قبل از سوی تشکل‌های غیردولتی و دوستدار میراث فرهنگی به مرجع قضایی شد فعالیت معدنی به شدت تخریبگر در قلعه سموران متوقف شد.

معاون میراث فرهنگی استان کرمان در پاسخ به این سوال ایلنا که چه آثاری از قلعه سموران به دست آمده است و آیا این قلعه کاوش باستان شناختی شده است؟ افزود: قلعه هنوز کاوش باستان شناختی نشده اما ما توانسته‌ایم آثار و شواهدی در سطح قلعه سموران به دست بیاوریم که نشان می‌دهد تاریخ قلعه حداقل به پانصد تا ششصد سال قبل می‌رسد.

در حالی که ما حتی شواهدی در دامنه کوه مشاهده کردیم که ارزش‌های مطالعاتی این محوطه را به شدت بالا برده است.

موحدی اعلام کرد: قلعه سموران جیرفت با قلعه سلیمان در ارتباط بودند و به جز این قلعه، قلاع دیگری نیز در کوه‌های جیرفت وجود دارد که سموران با آن‌ها در ارتباط بوده است.

معاون میراث فرهنگی استان کرمان از فعال شدن مجدد معدنکار ابراز نگرانی کرد و گفت: اخیرا به ما اطلاع دادند که مجددا بهره‌بردار معدن کوه سموران در حال حفاری در این منطقه است.

او افزود: استخراج سنگ بر پایه هر تفاهم نامه‌ای که بوده به شدت نگران کننده است و نباید با یک اثر تاریخی ثبت ملی شده چنین رفتاری داشت.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.