شامگاه ۲۵ تیر جلسه ادارات همخانواده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکیل شد. در این نشست مدیران کل و رؤسای ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان و جنوب استان، اوقاف و امور خیریه، مدیریت حج و زیارت، کتابخانههای عمومی، دبیرخانه کانونهای فرهنگی و هنری مساجد، خبرگزاری ایرنا گفتگو کردند.
به گزارش کرماننو به نقل از روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان، حسین اسحاقی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان و ارشد دستگاههای همخانواده وزارت فرهنگ و ارشاد، در این جلسه با اشاره به ظرفیتهای تاریخی، مذهبی، تمدنی و تنوع اقلیمی و قومی استان کرمان، اظهار کرد: این استان نیازمند نگاهی نوین و مشارکتی در حوزه فرهنگ است و دستگاههای فرهنگی میتوانند در این مسیر نقش اساسی ایفا کنند. وی افزود: ایجاد ساختار منظم، مشارکتی و آیندهنگر برای طراحی، اجرا و ارزیابی برنامههای فرهنگی با استفاده از ظرفیت دستگاههای وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و شورای هماهنگی آنها ضروری است تا فعالیتها بر مبنای رویکرد راهبردی و همافزا، مبتنی بر برنامههای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و شعار «کرمان بر فراز» انجام گیرد. وی در ۵ محور استراتژیک در دولت وفاق ملی بر پایه برنامههای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و شعار کرمان برفراز دکتر محمدعلی طالبی استاندار کرمان اشاره و این جلسه را جلسهای راهبردی، عملگرایانه و همافزا خواند.
محور اول: بودجه ریزی – سیاست گذاری فرهنگی مشترک، پایان دادن به موازی کاریها، تقسیم مستقیم و هدفمند ماموریتها، همافزاریی در بهرهبرداری از منابع انسانی فضاهای فرهنگی و اعتبارات.
محور دوم: نقشه فرهنگی استان با نگاه آینده نگر با نگاهی به سند برش استانی مهندسی فرهنگی کشور.
محور سوم: طرح زیست بوم فرهنگی رسانهای کرمان یک اکوسیستم پویا برای حمایت از فعالیتهای رسانهای با ترکیب توانمندی دستگاهها خبرگزاری ایرنا برای پوشش رسانهای و سواد رسانه اداره کل کتابخانهها برای ترویج فرهنگ مطالعه اداره کل اوقاف و امور خیریه برای پشتیبانی از طریق موقوفات فرهنگی مدیریت حج و زیارت برای اتصال به ظرفیت معنوی زائران.
محور چهارم: طرح ملی کتابخوانی در استان، استفاده از ظرفیت کتابخانههای مساجد، حمایت از ناشران و نویسندگان بومی، مسابقات کتابخوانی محله محور محور پنجم: دیپلماسی فرهنگی با محور شعار کرمان برفراز، نقش کرمان در مسیر زائران و نزدیکی به مرزهای جنوب شرق، تولید محتوای معرفتی ویژه زائران و احیای موقوفات فرهنگی.
او در پایان راجع به تعیین تکلیف دانشکده علوم قرآنی استان کرمان تاکید کرد.
حجتالاسلام علی جلالی، مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان کرمان، در این جلسه با اشاره به نقش اوقاف در حوزه سلامت، از فعالیت شرکتهای وابسته به اوقاف در تولید محصولات درمانی و غذایی خبر داد. جلالی همچنین راجع به دانشگاه علوم قرآنی در استان کرمان خبر داد و افزود: «اگر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آمادگی دارد، ما میتوانیم با هماهنگی تهران، نسبت به بهرهبرداری از این ظرفیت اقدام کنیم.» وی با اشاره به چالشهای حوزه نیروی انسانی و افزایش حجم کار در اداره کل اوقاف، خواستار حمایت ویژه در جذب نیرو و همچنین تدوین تمهیداتی در حوزه پذیرهها شد تا فشار مالی کمتری بر مردم وارد شود. جلالی در بخش پایانی سخنانش با اشاره به آمادگی اوقاف برای سرمایهگذاری در حوزه کشاورزی، دامداری، انرژی خورشیدی و حتی معادن استان، بهویژه در مناطق جنوبی، گفت: «اگر در سفر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به استان کرمان تفاهمنامههایی با استانداری منعقد شود، آمادگی داریم از محل موقوفات و بدون استفاده از تسهیلات دولتی، پروژههای اقتصادی و فرهنگی را اجرا کنیم.«
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی جنوب استان کرمان در این نشست با اشاره به پیشینه تاریخی برخی طرحهای توسعهای در منطقه افزود: ریشه بسیاری از پروژههایی که امروز از آن بهرهمندیم، به دهه ۷۰ و اقدامات سردار شهید حاجقاسم سلیمانی در جنوب کرمان بازمیگردد. برخی از این طرحها هنوز هم اجرا نشدهاند یا نیمهتمام رها شدهاند. حسینی با تأکید بر اینکه مسائل فرهنگی و اجتماعی منطقه هنوز به سطح مطلوب نرسیده است، خاطرنشان کرد: برخی ظرفیتهای فرهنگی، بهویژه در حوزه حج و زیارت، نیازمند توجه جدیتر و همکاری بیشتر دستگاههاست.
محمدعلی ایرانمنش، مدیر کل حج و زیارت استان کرمان، در این جلسه گفت: «مردم اطلاعات کافی در خصوص تفاوتهای زیارت قانونی و سیستمهای غیررسمی ندارند و همین مسئله باعث شده به دلیل مشکلات معیشتی و نگاه سطحی، گاهی دچار اشتباه در انتخاب مسیر زیارتی شوند. ما نیاز به اطلاعرسانی گسترده داریم. مدیر کل حج و زیارت استان کرمان افزود: «در حال حاضر از استان کرمان حدود ۷۰ هزار زائر ازطریق مرزهای عراق و پروازهای فرودگاه جده وارد کشور شدهاند. در یکی از بازهها، طی ۶ روز متوالی، روزانه ۱۲ هزار زائر از عربستان به کشور بازگشتند. این روند با همکاری ۱۷ دستگاه اجرایی و خدماتی با سلامت کامل انجام شد».
احمد وفایی مدیر کل کتابخانه های عمومی استان در این نشست با اشاره به غفلت از کرمان در حوزه بودجههای مسئولیت اجتماعی بنگاههای اقتصادی، گفت: منابع فرهنگی در جنوب و برخی شهرستانها بسیار محدود است؛ با وجود اینکه منابع اقتصادی در استان وجود دارد، اما نحوه تخصیص آنها عمدتاً سلیقهای، شخصی و منطقهای است. وی با اشاره به مشکلات اداره کتابخانهها افزود: طبق قانون، وظیفه ما اداره کتابخانههاست، نه توسعهای و نه صرفاً احساسی. اما در بسیاری موارد با حداقل منابع، مجبوریم برای تأمین نیروی انسانی، هزینههای جاری و پشتیبانی فرهنگی، از مردم و خیرین کمک بگیریم. وفائی تأکید کرد: اداره کل کتابخانهها برای راهاندازی و بهرهبرداری از فضاهای آماده، مشکلی ندارد، اما بدون تأمین منابع انسانی و حمایتی، نمیتوان خدمات پایداری ارائه داد.
علی مهدیخانی، دبیر ستاد کانونهای فرهنگی هنری مساجد استان کرمان، با اشاره به اجرای سنگین برنامههای فرهنگی در کانونهای مساجد، خواستار توجه و حمایت بیشتر نهادهای صنعتی و اقتصادی از این فعالیتها شد. دبیر ستاد کانونها همچنین از برگزاری گردهمایی بچههای کانون در هفته آینده خبر داد و تصریح کرد: «در حوزه قرآنی نیازمند یک حرکت بزرگ و جهش فرهنگی هستیم. برنامههایی مانند «مهمانی آیهها» از هفته آینده دنبال خواهد شد و در تلاشیم برای این طرحها، حمایتهای لازم را از دستگاههایی مانند اوقاف جلب کنیم.» اگر دستگاههای همخانواده بتوانند خدماتی مستقیم یا غیرمستقیم به ما ارائه دهند، بخش بزرگی از بار مالی کاهش مییابد.«
جعفر نیکنفس، مدیر ستاد هماهنگی کانونهای مساجد جنوب کرمان، در این جلسه با اشاره به ظرفیتهای موجود در کانونهای مساجد، افزود: «کانونهای مساجد بهعنوان یکی از بزرگترین و پراهمیتترین جریانهای فرهنگی در سطح استان، توانایی بسیار بالایی در ارائه خدمات فرهنگی دارند. این ظرفیتها باید بهخوبی مورد استفاده قرار گیرند تا تأثیر بیشتری در جامعه بگذارند.«
داوود میاندهی، مدیر خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) استان کرمان با اشاره به مشکلات موجود در برخی از بخشها مانند کانونهای فرهنگی، کتابخانهها و خبرگزاریها، از دستگاههای فرهنگی خواست تا ظرفیتهای داخلی خود را برای حمایت از یکدیگر بسیج کنند. وی اظهار داشت: «رسانهها باید به کمک دستگاهها بیایند و از ظرفیتهای موجود در استان برای معرفی و تقویت فعالیتهای فرهنگی بهرهبرداری کنند.» مدیر ایرنا کرمان در پایان با تأکید بر اهمیت نقش رسانهها در تقویت فعالیتهای فرهنگی استان، افزود: «رسانهها باید بهعنوان یک ابزار تسهیلکننده، اطلاعات را بهدرستی جمعآوری و به طور مؤثر در اختیار عموم مردم قرار دهند. این کار میتواند باعث کاهش محرومیتهای فرهنگی در مناطق مختلف استان و تسریع در پیشرفت برنامهها و پروژههای فرهنگی شود.«
وحید محمدی، معاون امور فرهنگی و رسانهای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان، در این جلسه به اهمیت شناخت و بهرهبرداری از ظرفیتهای موجود در مناطق مختلف استان اشاره کرد و افزود: «اگرچه در مرکز استان و شهرستانهای بزرگ، دسترسی به زیرساختها و پایگاههای فرهنگی آسانتر است، اما مناطق دورافتاده و روستاها نیازمند توجه بیشتری هستند. دستگاههای فرهنگی باید اطلاعات دقیقی از وضعیت این مناطق داشته باشند تا بتوانند بهدرستی به آنها خدمات ارائه دهند«.وی در پایان تأکید کرد که همکاری و همافزایی میان دستگاههای فرهنگی، بهویژه در زمینههای کتاب و نویسندگی، میتواند گامی مؤثر در جهت تقویت برنامههای فرهنگی استان باشد.
در پایان این نشست، مصوب شد شورای راهبردی فرهنگی استان کرمان با حضور دستگاههای همخانواده تشکیل شود. همچنین تدوین نهایی نقشه فرهنگی استان و پیگیری اصلاح آن، رونمایی از طرح نهضت کتابخوانی در سفر آینده وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، و ایجاد شبکه زیستبوم فرهنگی – رسانهای استان در دستور کار قرار گرفت. مقرر شد سازمان اوقاف و امور خیریه و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی برای بهرهبرداری از دانشگاه علوم قرآنی تعامل کنند و تفاهمنامههایی برای سرمایهگذاری در حوزههای کشاورزی، دامداری و انرژی خورشیدی در سفر وزیر به کرمان تنظیم شود. لزوم اطلاعرسانی گسترده در حوزه زیارت، جذب نیرو در ادارات فرهنگی، حمایت از کانونهای مساجد، بهرهمندی از بودجه مسئولیت اجتماعی صنایع و تقویت زیرساختها در مناطق محروم نیز از دیگر موارد مورد توافق بود.
همچنین مقرر شد جلسه بعدی دستگاههای همخانواده با هماهنگی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان در حضور استاندار محترم برگزار گردد.