مطالعات و پژوهشهای باستان شناسی تاکنون به شناسایی حدود ۵۰۰ گور باستانی در گورستان مهدیآباد اولیا شهرستان ریگان استان کرمان که برخی از باستان شناسان آنها را متعلق به دوره اشکانی و برخی دیگر متعلق به دوره هخامنشی میدانند، منجر شد.
به گزارش ایلنا، کورش محمدخانی (سرپرست هیات بررسیهای آرکئوژئوفیزیک با روش مغناطیس سنجی در گورستان باستانی مهدیآباد اولیا در استان کرمان) با اعلام خبر شناسایی گورهای باستانی در شهرستان ریگان گفت: بررسیهای مغناطیسی، به منظور تعیین میزان پراکندگی گورهای باستانی در این محوطه منجر به شناسایی بالغ بر پانصد گور باستانی شده است.
این استادیار گروه باستانشناسی دانشگاه شهید بهشتی تهران با اشاره به شناسایی محوطه باستانی مهدی آباد اولیا در بازدیدهای باستانشناسان محوطه میراث جهانی بم در اوایل دهه ۱۳۹۰ گفت: در اسفند ماه سال ۱۳۹۵ بارش باران و جاری شدن سیل در منطقه، باعث آشکارسازی گورهای بسیاری در این قسمت شد که حاوی مواد فرهنگی بسیاری بودند.
محمد خانی با ابراز تاسف از شکسته شدن و جمع آوری این اشیا توسط افراد محلی ناآشنا و افراد ناشناس گفت: پایگاه میراث جهانی بم و منظر فرهنگی آن، به منظور تعیین عرصه و مشخص کردن میزان پراکندگی گورها با هدف برنامهریزی برای حفاظت از محوطه، بررسی آرکئوژئوفیزیک به روش مغناطیس سنجی در این محوطه را در دستور کار خود قرار داد.
او هدف از این بررسیها و تعیین حدود پراکندگی گورها و وسعت گورستان را برنامهریزی برای حفاظت از این محوطه باستانی با کمک اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان و پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری اعلام کرد.
این متخصص بررسیهای آرکئوژئوفیزیکی گفت: نتایج اولیه پراکندگی وسیعی از گورها را مشخص کرد و در وسعت هشت هکتاری که تاکنون برداشتهای مغناطیس سنجی انجام شده، مکان بالغ بر پانصد گور باستانی شناسایی شد.
او با اشاره به انجام بررسیهای مغناطیسی با استفاده از دستگاه مغناطیس سنج سزیم – روبیدیم افزود: باستانشناسان گروه باستانشناسی محوطه میراث جهانی بم، بر اساس مطالعات اولیه سفالهای بدست آمده از گورهای باستانی اعتقاد دارند که این محوطه مربوط به دوره هخامنشی است ولی باستانشناسان دیگری که در منطقه مشغول فعالیت و بررسیهای علمی هستند، اعتقاد به اشکانی بودن این گورها دارند.
این باستان شناس افزود: شناسایی دوره فرهنگی دقیق این گورها تنها با گمانهزنی و کاوش و مطالعات تطبیقی در آینده امکانپذیر است.
بررسیهای آرکئوژئوفیزیک در گورستان باستانی مهدیآباد اولیا با مجوز رسمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و پژوهشکده باستانشناسی کشور انجام شد.
پست قبلی