در حالی که هنوز مورد مثبت ابتلایی درجنوب استان اعلام نشده، اظهار نظر جنوبیها در فضای مجازی چیز دیگری می گوید.
خبرنگار: نجمه سعیدی
با توجه به شیوع ویروس کرونا در استان های قم، گیلان و تهران، نگرانی از شیوع کرونا در استان و به خصوص در جنوب افزایش یافته است.
نکته ی دیگری که در این بین وجود داشته و بر نگرانی های موجود می افزاید این است که در صورت شیوع، آیا جنوب استان با توجه به شرایطش، ظرفیت مقابله با آن را خواهد داشت؟ ، انتشار یک پیام صوتی از کادر درمانی بیمارستان امام جیرفت نیز بر این نگرانیها افزوده است.
این پزشک عنوان می کند که وضعیت در جنوب استان از چیزی که گزارش می شود، وخیم تر بوده و به دلیل اعلام کردن وضعیت سفید، مردم رعایت های لازم را انجام نمی دهند.
برای پاسخ به این نگرانیها با دکتر مکارم رییس دانشگاه علوم پزشکی جیرفت به گفتگو نشستیم، دکتر مکارم با اشاره به این نکته که تاکنون وضعیت جنوب استان هم چنان سفید است، در مورد نگرانی های موجود و این موضوع که آیا جنوب در دوره کمون بیماری است؟، گفت: دوره کمون در این بیماری برای افراد مختلف متفاوت است ولی هر چیزی ممکن است، ممکن است جنوب استان یک مرتبه وضعیت شیوع را تجربه کند و ما فقط به مردم توصیه می کنیم سه کار را انجام ندهند،اول مسافرت ها را کنسل کنند، دوم مهمانی ها را کنسل کنند و سوم حضور در مجامع عمومی را به حداقل رسانده و در صورت لزوم از ماسک استفاده کنند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی جیرفت یادآور شد، اگر این چند کار را انجام بدهیم به راحتی می توانیم این ویروس را کنترل کنیم، هر لحظه ای که هر کدام از این کارها چه توسط فردی که از بیرون منطقه وارد شده است و چه از داخل منطقه انجام شود هر اتفاقی ممکن است بیافتد.
سرعت سرایت ویروس در حال افزایش است
به گفته مکارم خاصیت بیماری زایی این ویروس روز به روز در حال کم شدن اما سرعت سرایتش در حال زیاد شدن است.
دکتر مکارم گفت: امکان دارد کسی مبتلا شود اما علامتی نداشته و فقط ناقل شود و در جنوب استان هر چقدر این ابتلا را به تاخیر بیندازیم بهتر است چون ویروس ضعیف تر می شود.
مکارم در مورد نگرانی های ابراز شده در فضای مجازی هم گفت: در بیمارستان امام خمینی که یک بیمارستان مرجع است و هفت شهرستان که نزدیک به نهصد هزار نفر جمعیت دارند را تحت پوشش دارد، بودن 20 بیمار ریوی چیز طبیعی است و هر سال هم این وضعیت بوده ولی اکنون به دلیل شیوع کرونا این نگرانی وجود دارد که این افراد حتما مبتلا هستند.
وی ادامه داد: ما نمی توانیم به دروغ بگوییم اینجا کرونا وجود دارد، بدون اینکه موردی مثبت شده باشد و این کار از لحاظ روحی و روانی برای منطقه گرفتاری ایجاد می کند. ابتلا به کرونا شرایط خاصی ایجاد می کند و خانواده باید به شدت قرنطینه باشند .
دکتر مکار گفت: ما ادعا نمی کنیم که قرار نیست اینجا ویروسی بیاید، جنوب استان دقیقا شبیه همه کشور ، ارزیابی می شود یعنی با همان مقیاسی که کرمان اعلام مورد مثبت می کند، برای ما منفی است اما مردم جلوی مثبت شدن را می توانند بگیرند.»
95 درصد مبتلایان به صورت سرپایی درمان می شوند
رییس دانشگاه علوم پزشکی جیرفت در پاسخ به این سوال که در صورت شیوع آیا امکانات مناطق جنوبی پاسخ گو است؟، گفت: اگر به آن مرحله برسیم، تصمیمات جدیدی می گیریم و بیمارستان های دیگرمان را یکی پس از دیگری برای این منظور آماده می کنیم و از این لحاظ هیچ مشکلی وجود ندارد.
وی ادامه داد: اما در شرایط کنونی 2 بیمارستان امام جیرفت و 12 فروردین کهنوج کفایت می کند، البته بر اساس پروتکل بهداشت جهانی اصلا هیچ تاکیدی برای ماندگاری بیمار مبتلا به کرونا در بخش وجود ندارد یا باید بیمار به نقاهتگاه منتقل شود و یا در خانه قرنطینه شود زیرا 95 درصد بیماران مبتلا به کرونا سرپایی درمان می شوند و زندگی معمول را خواهند داشت.
دکتر مکارم عنوان کرد: در صورت اتفاق کل امکانات منطقه را بسیج خواهیم کرد و اگر ضرورتی پیدا شود همه سالنهای ورزشی، هتل ها یا اقامت گاه هایی که امکان تجهیز شدن دارند را به نقاهتگاه تبدیل می کنیم.
مراکز بهداشت با خانواده های تحت پوشش تماس می گیرند
دکتر مکارم در مورد پیام صوتی ای که از یکی از متخصصان بیمارستان امام در فضای مجازی منتشر شده است، گفت: بخشی از دغدغه این پزشک را که برای ایجاد حساسیت است را می پذیرم اما در موردی که به ایشان مربوط و تخصص او نیست نباید اظهار نظر کند، ما نمی توانیم خودمان اعلام کنیم، موردی مثبت است، یک دستورالعمل کشوری وجود دارد و به صورت سراسری و از طرف وزارت بهداشت موارد مثبت گزارش می شوند و انتشار این پیام اشتباه بوده است.
دکتر مکارم یاد آور شد که مراکز بهداشت جنوب استان قرار است با خانوارهای تحت پوشش خود تماس گرفته و جویای احوال اعضا خانواده شوند تا اگر مورد مشکوکی به کرونا وجود داشت، به سرعت شناسایی شود و مردم باید در این مورد همکاری کنند.
ماسک های تولید شده را استریل می کنیم
رییس دانشگاه علوم پزشکی جیرفت ضمن بیان این نکته که در شرایط کنونی کمبودی برای ماسک کادر درمانی نداریم،گفت: با توجه به وجود احتمال شیوع و نیاز به ماسک بیشتر قرار است با داوطلبان مختلف در بخش تولید مذاکره کنیم و ماسک های تولیدی به بخش خیرین دانشگاه، تحویل داده شود و ما در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی نسبت به استریل کردن آنها اقدام کنیم.
وی افزود: هدف ایجاد یک سد سالم و استریل بین فضای عمومی و دستگاه تنفسی است و ابتدا نیاز کادر درمانی و مراکز درمانی تامین و بعد در صورت تولید بیشتر بین عموم توزیع می شود.
دکتر مکارم در مورد وضعیت میدان تره بار جیرفت هم گفت: این میدان به دلیل اینکه مایحتاج مردم را تامین می کند قابل تعطیل شدن نیست اما به طور مرتب نیروهای دانشگاه علوم پزشکی، در میدان حضور داشته و اجتماعات را می شکنند تا خطر ابتلا را کم کنند.
وی افزود: اما به طور کلی چون محصولات کشاورزی، نقاط مختلفی از کشور از جنوب استان تامین می شود، جیرفت و به طور کلی میدان های فروش محصولات کشاورزی دچار این چالش ازدحام هستند.
اکنون جنوب استان در وضعیت سفید است اما نباید این نکته را فراموش کرد که چند هفته پیش گیلان و تهران هم در وضعیت سفید بودند خارج شدن از این وضعیت و تبدیل به یک اپیدمی خطرناک در صورت عدم رعایت کردن دور از ذهن نیست.