معاون اکتشاف سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی با تاکید بر اینکه شرکتهای دانشبنیان در زمینههای مختلف حوزه اکتشافات معدنی مانند تولید نرمافزارها، ابزارهای دورسنجی و پردازش دادهها حضور مفیدی دارند، بر همکاری آنها در این بخش تاکید کرد و گفت: این در حالی است که اکتشافات تحتالارضی کم انجام شده و یکی از مهمترین ابزارهای آن مطالعات ژئوفیزیک هوایی است که تاکنون کمتر از ۷۰۰ هزار کیلومتر خطی انجام شده و نیاز به ۲میلیون و۷۵۰ هزار کیلومتر خطی داریم.
به گزارش کرمان نو، حدود ۶۸ نوع ماده معدنی، ۳۷ بیلیون تن ذخایر کشف شده و ۵۷ بیلیون تن ذخایر بالقوه موجب شده است تا ایران در سال ۲۰۱۴ در میان ۱۵ قدرت معدنی جهان قرار گیرد و کشوری با سابقه حدود ۴ هزار ساله معدنکاری، کار اکتشافات سطحی در آن بسیار انجام شده و بسیاری از مواد معدنی قابلشناسایی، شناسایی شده است.
معاون اکتشاف سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی معتقد است که مواد معدنی سطحی همچنان وجود دارد و کشور همچنان جا برای مطالعات بیشتر برای شناسایی مواد معدنی سطحی دارد و بر تغییر مقیاس مطالعات در این حوزه تاکید دارد.
وی علاوه بر آن بر ضرورت دستیابی به اطلاعات در زمینه اکتشافات تحتالارضی تاکید دارد و یادآور میشود که رفع موانع، انجام اکتشافات تحت الارضی، توجه به فرآوری و رفع مشکلات آزمایشگاهی میتواند در شکوفایی این صنعت تاثیر شگرفی داشته باشد.
ما هنوز اطلاعات زیادی از اکتشافات تحتالارضی نداریم
مهندس محمدباقر دری، معاون اکتشاف سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی با بیان اینکه از روزی که فکر پیدا کردن ماده معدنی به ذهن مکتشف وارد میشود تا رسیدن به معدن و استخراج آن، مراحل بسیاری باید طی شود، افزود: مراحلی چون “شناسایی”، “پیجویی”، “اکتشاف عمومی” و “تفصیلی” دارای مقیاس کاری خاصی مانند “یکصدهزارم”، “بیست هزارم”، “دو هزارم” و “پانصدم” هستند، ضمن آنکه هر کدام از این مراحل ابزارها و وسایل خاص خود را میطلبد.
وی اضافه کرد: به عنوان مثال وقتی مکتشفی برای شناسایی یک ماده معدنی اقدام میکند، اولین ابزار او، نقشه زمینشناسی مناسب است تا بر اساس آن دریابد که لایههای سنگ و سازندهای مختلف، در چه زمانی و در چه مکانی، چگونه گسترده شده است؛ چرا که نوع سنگ و زمان آن بیانگر مستعد بودن آن مکان برای دارا بودن یک ماده معدنی به شمار میرود. این مرحله با عنوان مرحله “شناسایی” نامگذاری شده است.
دری، اضافه کرد: بعد از آنکه برآورد اولیه درباره نوع ماده معدنی در محل مورد نظر انجام شد، ضمن بازدید از منطقه، نمونهبرداری از مناطق مستعد انجام خواهد شد و در صورتی که در این مرحله به منطقه امیدبخش برخورد شد، اقدام به “پیجویی” میشود که طی آن علاوه بر بررسی نقشههای یکصدهزار منطقه، با استفاده از دادههای ماهوارهای و دادههای ژئوفیزیک هوایی، دادههای زمینشناسی اقتصادی و ژئوشیمی پردازشی پردازش انجام خواهد شد.
معاون اکتشاف سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی با تاکید بر اینکه برخی از مواد معدنی دیداری است و قادر به دیدن آثار آن بر سطح زمین هستیم و برخی دیگر غیر دیداری است، خاطر نشان کرد: بهترین ابزار برای شناسایی مواد معدنی غیر دیداری، اکتشافات ژئوشیمیایی است؛ چرا که در این روش، بر اساس رخنمونهای سنگ، آبراهها، اقدام به نمونهگیری خواهد شد و زمانی که اثری از ماده معدنی در نمونهها مشاهده شد، آن منطقه مستعد یا آنومال از نظر معدنی معرفی خواهد شد.