در سوگ از دست دادن هنرمندی از جنوب‌کرمان


قنبرنارویی، صدای موسیقی محلی جنوب‌‌کرمان

هفته گذشته موسیقی جنوب کرمان یکی از هنرمندان محلی خود را از دست داد. قنبر نارویی که شهرت او از استان کرمان فراتر رفته بود توانسته بود با اجرای موسیقی خاص خود در کرمان و استان‌های اطراف علاوه بر زنده نگه داشتن نوای محلی جنوب کرمان، این موسیقی را به مناطق مجاور هم صادر کند.

جای قنبرنارویی در قلب مردم
به گزارش کرمان‌نو، قنبر نارویی نامی آشنا برای علاقه‌مندان به موسیقی محلی است آوازه او نه‌تنها در محدوده جنوب کرمان بلکه به استان‌های هم جوار هم رسیده است. صدای گرم و دلنشین نارویی توانسته بود سال‌ها دل عامه مردم را به تسخیر درآورد و او را به یکی از محبوب‌ترین خوانندگان محلی تبدیل کند.
قنبر نارویی پسر بزرگ خانواده، متولد رودبارجنوب یکی از شهرستان‌های جنوب کرمان است. او از کودکی به طور خودآموز موسیقی محلی و دیار خود را آموخت. صدای منحصربه‌فرد و توانایی او در اجرای موسیقی و آهنگ‌های محلی خیلی زود او را در بین مردم محبوب کرد.
علیرضا یونس‌زاده از دوستان این هنرمند است و درباره‌اش می‌گوید: صدایش حزنی داشت که وقتی با گویش محلی آمیخته می‌شد به دل می‌نشست و مردم محلی با آن نوا ارتباط می‌گرفتند.
یونس‌زاده که در دوران نوجوانی قنبر نارویی گروه موسیقی داشته و در رودبار جنوب به اجرای موسیقی می‌پرداخته است، بعد از پی‌بردن به استعداد ذاتی قنبر او را در تیم موسیقی خود می‌آورد، درباره آن دوره می‌گوید: از سنین کم کار را شروع کرد و اوایل شروع کار به واسطه استعداد ذاتی که داشت هر جا که قنبر می‌خواند طرف‌داران زیادی پیدا می‌کرد و اگر روزی او گروه را همراهی نمی‌کرد، همه سراغ قنبر را می‌گرفتند.
نوای قنبر در استانهای همجوار
این هنرمند موسیقی می‌گوید: بعد از مدتی صدای قنبر مرزهای رودبارجنوب را رد کرد و در شهرهای هم جوار و حتی در استان هرمزگان و فارس هم علاقه‌مندان خاص خود را داشت.
این کارشناس حوزه موسیقی معتقد است این صدای قنبر نارویی بود که توانست موسیقی جنوب کرمان را به بندرعباس و شیراز صادر کند و در زمانی که موسیقی محلی ما زیر نام موسیقی بندری قرار گرفته بود و در حال ازدست‌دادن نام و نشان خود بود اجراهای بی‌نظیر قنبر در شهرهای بندرعباس دوباره به آن جان داد و هویت این نوع موسیقی محلی جنوب کرمان را به منطقه بازگرداند و ما ازاین‌جهت به قنبر نارویی مدیونیم. نوای محلی قنبر نارویی بین مردم استان کرمان جای خود را پیدا کرده بود اگر کسی قصد داشت که مراسم جشن و شادی خود را خاص کند به دنبال قنبر نارویی می‌رفت و او را برای اجرا دعوت می‌کرد اسم او برندی برای جشن عروسی و شادی شده بود؛ اما این محبوبیت و معروفیت قنبر نارویی را از مردم جدا نکرد.
قنبر نارویی درکنار مردم
محبوبیت قنبر نارویی در میان مردم، تنها به دلیل صدای زیبای او نیست. بلکه تواضع، اخلاق‌مداری و ارتباط صمیمی وی با مردم نیز از عوامل مهم محبوبیت او به شمار می‌رود. وی همواره در میان مردم حضور داشته و در مراسم و جشن‌های مختلف شرکت کرده است.
یونس زاده ادامه می‌دهد: قنبر به دنبال این نبود که به هر طریقی در جشنواره‌ها حاضر شود بیشتر تمایل داشت که در منطقه خودبین مرد باشد و اهل زدن آلبوم رسمی و اجرا برای خواص نبود.
او در ادامه به ذکر خاطره‌ای درباره مردم‌داری و شهرت این هنرمند پرداخت که قنبر چنان شناخته شده بود که حتی در استان فارس وقتی در بازاری قدم می‌زد اکثر مردم عبوری او را می‌شناختند؛ چراکه قنبر نارویی مردم‌دار و خاکی بود و اگر هر جایی کسی از او درخواستی برای خواندن داشت نه نمی‌گفت حتی به خانم میان‌سالی که در یک فروشگاه او را دیده بود و از خواسته بود که بخواند، نه به زبان نیاورد و خواند.
کلیپ‌های کوتاه منتشر شده از اجراهای قنبر نارویی در فضای مجازی در جاها و حالت‌های مختلفی در بین همه قشری از مردم دیده می‌شود این نشان از تواضع او دارد که بی‌منت و تکبر مردم را مهمان نوای خود می‌کند.
یونس زاده می‌گوید: به واسطه قنبر نارویی افراد زیادی به این موسیقی علاقه‌مند شدند و راه او را ادامه می‌دهند و حتی به سبک قنبر نارویی می‌خوانند و اجرا می‌کنند و چندین گروه در رودبار به همین سبک فعال هستند و این موسیقی ریشه در آب‌وخاک این منطقه دارد و به این سادگی خاموش نمی‌شود.
بی‌توجهی به هنرمندان محلی
یکی از فعالان حوزه موسیقی افزود: موسیقی حوزه هلیل‌رود ساختار خاصی دارد و این ساختار به‌خاطر هم مرزی با استان هرمزگان و سیستان بلوچستان و از طرفی به دلیل وجود قومیت‌های متفاوتی که در این منطقه هستند تحت تأثیر قرار می‌گیرد.
منوچهر صبوری ادامه داد: متأسفانه در این حوزه عملکرد متولیان امر ضعیف بوده و امثال قنبر نارویی‌ها که به واسطه استعداد ذاتی پا گرفتند؛ اما بانیان و صاحبان موسیقی و جغرافیای زمخت این منطقه به این موضوع پرداخت نکرده و به‌راحتی هنرمندان را از دست دادیم.
منوچهر صبوری می‌گوید: این بی‌توجهی به هنرمندان حوزه موسیقی علاوه بر قنبر نارویی بزرگانی چون یوسف سلیمی را از ما گرفت. صاحبان حوزه موسیقی جنوب کرمان آیا به حفظ این گوهرهای گران‌قدر توجه کرده‌اند، ما در بی‌توجهی به این هنرمندان آنها را آرام‌آرام از دست می‌دهیم.
هنرمندی در کنار شادمانه‌های مردم
یوسف فرخی مدیرعامل انجمن موسیقی جنوب کرمان بیان کرد: قنبر ناروی در کنار شادمانه‌های مردم جنوب کرمان جایگاه خاصی داشته است و نواهای محلی از زبان این هنرمند شنیده می‌شد.
او ادامه می‌دهد: نارویی آهنگ‌های خود را به سبک موسیقی هرمزگان و بلوچستان و حتی شیراز می‌خواند و این هنرمند در دل مردم جا کرده بود و عامه مردم با نوای غریبه خوانی و محلی خوانی او ارتباط گرفته بودند.
این کارشناس حوزه موسیقی با بیان اینکه قنبر اشعار و نواهای مرسوم منطقه را به سبک خودش اجرا می‌کرد می‌گوید: این هنرمند فقید به لحاظ اینکه بیشتر در کنار مردم بود سعی می‌کرد هر شعری را که مردم می‌پسندند را بخواند و به همین لحاظ توانسته بود طیف گسترده‌ای از مخاطبان را به خود جذب کند.
قنبر نارویی با صدای گرم و دلنشین خود، به یکی از پرطرف‌دارترین خوانندگان موسیقی محلی جنوب کرمان تبدیل شده بود. او با اجرای قطعاتی با مضامین متنوع و استفاده از سازهای محلی، به موسیقی محلی هویت بخشید و آن را به نسل‌های جوان معرفی کرد و به‌نوعی نقش مؤثری در زنده نگهداشت این موسیقی داشت. بدون شک، قنبر نارویی یکی از افتخارات موسیقی محلی ایران است.

لینک کوتاه مطلب : https://kermaneno.ir/?p=126322
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.