رئیسکل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه باید نگاه منفی به ریال ایران از بین برود، اعلام کرد: امسال برنامه حذف چهار صفر از پولملی را عملیاتی میکنیم.
به گزارش کرماننو به نقل از ایرنا، محمدرضا فرزین در سیودومین همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی و در نشست تخصصی «ارتقای حکمرانی مالی و بانکی و سرمایهگذاری برای تولید» بیان کرد: اگر این سیاست بموقع اجرا شود، سیاست خوبی است. این سیاست در هفتاد کشور دنیا اجرا و موفق شده است.
او گفت: باید نگاه منفی به ریال ایران از بین برود.
فرزین با اشاره به مجموعه اقدامهای بانک مرکزی در سال گذشته افزود: مهمترین موضوعی که امسال اهمیت دارد، بحث قانونمداری و حکمرانی است و این موضوع باعث تقویت ثبات مالی و رشد اقتصادی میشود.
او با بیان اینکه رشد تولید ناخالص ملی در چند سال اخیر تغییرات زیادی داشته و از سال ۹۹ وارد روند مثبتی شده است، ادامه داد: در سال ۱۴۰۲ بالاترین رشد بالای پنجممیز سهدهم درصد و در سال ۱۴۰۳ نیز رشد سهممیز هفتدهم درصد به ثبت رسید.
اثر تخصیص ارز به بازار سرمایهای بر نرخ رشد تشکیل سرمایه
فرزین با اشاره به اینکه در سالهای اخیر موتور رشد اقتصادی ناشی از رشد قیمت نفت بوده است، بیان کرد: سهم نفت در رشد اقتصادی در سال ۱۴۰۰ معادل سیزدهممیز ششدهم درصد، در سال ۱۴۰۲ معادل هجدهممیز هشتدهم درصد و در سال ۱۴۰۳ شش درصد بوده است.
رئیسکل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه رسیدن به نرخ رشد بالا به سرمایهگذاری بیشتری نیاز دارد، ادامه داد: باید سرمایهگذاری بیشتری انجام شود تا تولید بیشتری داشته باشیم و بتوانیم نرخ رشد اقتصادی را افزایش دهیم. البته نرخ رشد صنعت در سال گذشته کاهش یافت و به همین دلیل نرخ رشد خدمات هم کاهشی بود.
او با اشاره به اینکه از سال ۹۹ تشکیل سرمایه در گردش مثبت بوده است، بیان کرد: در سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ نرخ رشد تشکیل سرمایه مثبت بود و در سال ۱۴۰۲ به ششممیز دودهم درصد و در ۱۴۰۳ به چهارممیز یکدهم درصد در زمینه ماشینآلات رسید که یکی از دلایل آن تخصیص ارز به بازار سرمایهای بوده است.
کاهش هفتممیز ششدهم درصدی نرخ تورم تولید
رئیسکل بانک مرکزی در ادامه با ارایه آماری درباره کنترل تورم گفت: بر اساس آمار بانک مرکزی، نرخ تورم تولیدکننده در دوازده ماهه سال گذشته معادل بیست و هفتممیز ششدهم درصد بوده است که در مقایسه با رقم سال پیش از آن (۱۴۰۲) به میزان هفتممیز ششدهم واحد درصد کاهش یافته است.
او افزود: تورم نقطه به نقطه نیز در پایان سال ۱۴۰۳ معادل سی و هفت درصد بود که نسبت به آذرماه سال پیش به میزان نهممیز سهدهم واحد درصد افزایش داشته است.
فرزین یادآور شد: تلاطمهای افزایشی نرخ ارز از آذرماه پارسال تاثیر معناداری در این افزایش داشته است.
او درباره نرخ تورم در سال ۱۴۰۲ که اوج تورم در سالهای پس از ۱۴۰۰ بوده، گفت: در این سال نرخ تورم نقطهبهنقطه شصتودوممیز چهاردهم درصد و نرخ تورم سالانه پنجاهوهفتممیز هفتدهم درصد بوده است.
او با بیان اینکه در سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ با کاهش این نرخ روبهرو بودیم اما در ماه پایانی سال گذشته نرخ تورم به سیوپنجممیز هشتدهم درصد رسید، ادامه داد: یکی از دلایل افزایش آن نسبت به سالهای گذشته، افزایش نرخ ارز و انتقال تبادلات ارزی از نیما به مرکز مبادله بود.
قدرت خرید مردم از ابتدای امسال هفتممیز ششدهم درصد افزایش یافته است
رئیسکل بانک مرکزی با بیان اینکه هزینه مصرفی بخش خصوصی در تمام سالهای ۱۴۰۰ به بعد رشد ششممیز پنجدهم درصدی، پنجممیز سهدهم درصدی، یکممیز ششدهم درصدی و امسال سهممیز سهدهم درصدی داشته است، گفت: آمارهای شاپرک نشان میدهد قدرت خرید مردم در ماههای ابتدای سال جاری نسبت به سال گذشته هفتممیز ششدهم درصد افزایش یافته است.
فرزین همچنین درباره راهاندازی بازار تجاری در مرکز مبادله ارز بیان کرد: افزایش قیمت ارز بهسرعت بر قیمت کالاها و تورم ناشی از آن اثر میگذارد و به همین دلیل قیمت کالاها افزایش یافته و تورم نیز صعودی شده است.