دامپزشکی حوزه شمال استان کرمان میگوید در نتیجه پایش شیرهای دریافتی از دامداریهای سنتی که به طور معمول بیشتر آنها وارد واحدهای لبنیاتی میشود، چند مورد بیماری تب مالت شناسایی شده که صرفنظر از جلوگیری از تهدید سلامت عمومی، دامدار نیز گویا از خارج از استان، دام بیمار خریده که سبب زیان مالی قابل توجه او شده است.
به گزارش کرماننو به نقل از ایرنا، شیر تولیدی در دامداریهای سنتی و خارج از چرخه رسمی تولید و توزیع که بیشتر از لبنیاتیهای سطح شهرها سر در میآورد، در صورت پایش نشدن توسط سیستم یا جوشانده نشدن توسط مردم، میتواند عامل بیماریهای میکروبی مانند تب مالت شود و نگرانیهای جدی ایجاد کند.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان کرمان گفت: یک کانون تب مالت دامداری از طریق “تست حلقهای شیر” توسط شبکه دامپزشکی شهرستان بردسیر و اداره کل دامپزشکی استان شناسایی شد و برای آزمایشهای بعدی مورد پیگیری قرار گرفت.
صدیقه کاظمینیا روز چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت افزود: طی روزهای اخیر در روستای دشتکار بردسیر یک بالک شیر از سه دامداری سنتی تهیه شده و در حال ارسال به بازار بود که هماهنگ شد بین دامپزشکی و مرکز بهداشت بردسیر تا نمونهگیری شود؛ چون در هر روستا یک مرکز بهداشت وجود دارد، قرار شد برای MRT (تست حلقهای شیر) اقدام و نمونهها برای دامپزشکی ارسال شود.
آزمایش MRT، اقدام ابتکاری دامپزشکی کرمان برای دامداریهای سنتی است که پیشازاین معاون اداره کل دامپزشکی استان از آن خبر داده و گفته بود که این کار در کرمان با ملاحظات استان انجام میشود و دستور سازمان دامپزشکی نیست؛ برای کنترل بروسلوز چند سال است تست حلقهای شیر (MRT) به عنوان یکی از تستهای غربالگری روی شیر انجام میشود و جواب گرفتهایم.
او اضافه کرد: مرکز بهداشت نمونهها را از روستای دشتکار گرفته و به دامپزشکی فرستاده و این بالک مثبت شده است.
صدیقه کاظمینیا معاون اداره کل دامپزشکی کرمان
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان کرمان گفت: سپس همکاران ما مراجعه و این گاوداریها را شناسایی کردند که در سه گاوداری از گاوها خونگیری شد و ۱۲ مورد رزبنگال مثبت (ﯾﮏ ﺗﺴﺖ غربالگری در ﺗﺸﺨﯿﺺ ﺳﺮوﻟﻮژﯾﮏ ﺗﺐ ﻣﺎﻟﺖ) پیدا میشود که تست اولیه غربالگری است.
او افزود: بعد مشخص میشود گاوداری از نوع قصاب و چوبدار است که گاو پرواری میخرند و چند دام شیری هم دارند، واکسن هم دریافت میکنند؛ البته دامهایی که واکسن دریافت کردند، مثبت نشدند؛ ولی وقتی دامداری مرتب دینامیک است و دام جابهجا میشود، هر قدر واکسن بزنید و محافظت کنید باز هم دام مثبت وارد مجموعه میشود.
کاظمینیا گفت: به نظر میرسد این افراد چون چوبدار هستند دام را از استانهای مجاور آورده باشند که همکاران ما در حال ردیابی دقیق هستند.
سه مورد مثبت قطعی تب مالت و بقیه مشکوک
او ادامه داد: از این ۱۲ مورد که نمونه خونشان را به آزمایشگاه اداره کل دامپزشکی استان فرستادند تاکنون سه مورد مثبت قطعی شده و بقیه مشکوک است که باید مجدد خونگیری شوند و هم اینکه دامها تحتنظر باشند.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان کرمان گفت: از طرفی این دامها بیمه هم نیستند و حذفکردن آنها کار سختی است. باید دامدار متقاعد شود؛ زیرا بحث گوشت متعلق به آنهاست که کارخانه سوسیس، کالباس و فراوری در منطقه نداریم و لاشهها باید به این کارخانهها برود.
او بیان کرد: نقشی که رسانه میتواند داشته باشد به دامداران اطلاعرسانی شود که بدون بررسی و قاعده، از همدیگر و استانهای مجاور و قبل از هماهنگی با شبکه دامپزشکی، دام نخرند.
خرید دام با نظارت شبکه دامپزشکی باشد
کاظمینیا گفت: الان کمیته امداد به روستاییان تسهیلات میدهد و آنان دام میخرند؛ لذا دامپزشکی بردسیر با کمیته امداد هماهنگ کرده به هرکسی تسهیلات میدهید تأکید شود برای خریداری دام، حداقل موارد داخلی را با ما هماهنگ کنید که بررسیهای لازم انجام شود.
او افزود: اگر این بالک شیر به کرمان آمده بود و به یکی از مراکز رفته و لیتر فروش میرفت، حتی در مسیر احتمال سرایت بیماری وجود داشت؛ بنابراین وقتی شیر خام خریداری میشود قبل از جوشاندن نیز دستکاری آن با احتیاط انجام شود؛ زیرا ترشح شیر آلوده به انگشت زخم شده هم امکان سرایت دارد.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان کرمان گفت: این تعداد موارد شناسایی شده تب مالت، کانون محسوب میشود؛ ولی کانون به لحاظ تجمع بیماری بار بالایی دارد. تستهای (رایت/ ۲- ام. ای) یا همان سرمی که انجام میدهیم احتمال کاذب بودن آنها وجود دارد و ممکن است دامی آبستن باشد یا یون داشته باشد، برای همین نمونهها را ۲ ماه نگه میداریم.
شیر تجمیعی و کار سخت پیداکردن موارد مثبت
او اظهار داشت: خریداران شیر در یک منطقه با چند گاوداری قرارداد دارند و همه شیرها را در یک بالک میریزند، بنابراین وقتی تست مثبت شود کار ما را سخت میکند؛ زیرا هر کدام از این گاوداریها ممکن است مثبت باشند و دوباره از هر کدام خونگیری میکنیم.
کاظمینیا افزود: از طرفی دامداریهای سنتی تلقیح مصنوعی انجام نمیدهند و به شیوه سنتی گاو نر دارند که گاو نر هم ممکن است عامل آلودگی باشد، همچنین گوسفند را کنار گاو نگه میدارند که عامل آلودگی برای گاو است و برعکس، لذا فرهنگ دامپروری ما درست نیست.
بروسلوز یا تب مالت بیماریای عفونی (باکتریایی) است که از مهمترین بیماریهای مشترک بین انسان و دام محسوب میشود و منشأ آن در دام است.
نحوه انتقال تب مالت از طریق مصرف فرآوردههای خام دامی آلوده و لبنیات غیرپاستوریزه یا نجوشانده همچنین ارتباط با دام بیمار است که ایجاد سقطجنین در دام، ضعف سیستم ایمنی و ترشحات میکند و از این طریق دامدارانی که در ارتباط با دام بیمار هستند میتوانند آلوده شوند.