هر سال در فصل سرما معمولاً دو موج از بیماری آنفلوانزا را تجربه میکنیم؛ در این مقطع زمانی نیز در پیک آنفلوانزای فصلی H۱N۱ قرار داریم؛ به اذعان مسئولان وزارت بهداشت، این پیک از بیماری احتمالاً تا پایان دیماه ادامه دارد و هر چند خطر آن برای تمام گروههای سنی وجود دارد، اما هشدار متخصصان بیشتر متوجه سالمندان، کودکان و بیماران زمینهای است و بر ضرورت رعایت موارد بهداشتی تأکید دارند.
به گزارش کرماننو، قباد مرادی، سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با بیان اینکه عوامل متعددی میتوانند سبب بیماریهای تنفسی شوند، اظهار کرد: ویروسها و باکتریها بهعنوان عوامل بیماریهای تنفسی شناخته میشوند و میتوانند سبب ابتلا به بیماریهای تنفسی شوند. تجربه انسانها بیانگر این است که میزان بیماریهای تنفسی در فصل سرد سال افزایش مییابد.
فصل سرد سال؛ زمان مناسب برای فعالیت عوامل بیماریهای تنفسی
او ادامه داد: شرایط دمایی، اکولوژی و بیولوژی برای زیست و تکثیر عوامل بیماریهای تنفسی در فصل سرد سال بسیار مطلوب بهحساب میآید. باتوجهبه اینکه شرایط محیطی فصل سرد سال برای زیست و تکثیر عوامل بیماریهای تنفسی مطلوب است، بسیاری از بیماریها و عفونتهای تنفسی در فصول پاییز و زمستان اتفاق میافتند. شرایط مطلوب فصل سرد سال برای فعالیت عوامل بیماریهای تنفسی، یک موضوع بومی نیست و به ایران محدود نمیشود، بلکه یک موضوع جهانی است.
شیوع بالای آنفلوانزای H۱N۱ در کشور
سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با بیان اینکه آنفلوانزا بیشترین سهم را از بیماریهای تنفسی به خود اختصاص داده، خاطرنشان کرد: بررسیها بیانگر این است که با اپیدمی آنفلوانزا بهویژه آنفلوانزای فصلی در سطح جهانی روبرو هستیم. شیوع آنفلوانزا H۱N۱ در ایران و برخی کشورها در این روزها زیاد است؛ همچنین برخی کشورها با آنفلوانزا تیپ B و H۱N۵ مواجه هستند.
مرادی درباره رصد و پایش بیماریهای تنفسی در کشور گفت: سیستم رصد و پایش بیماریهای تنفسی در کشور در سال جاری بیانگر این است که میزان بیماریهای تنفسی از اوایل آذرماه افزایشیافته، به طور مثال، نسبت آنفلوانزا در هفته پایانی آذرماه حدود ۲۲ درصد از کل موارد عفونتهای تنفسی گزارش شده و سهم این بیماری از بیماریهای تنفسی در هفته اول دیماه نیز نسبت به هفته پایانی آذرماه افزایشیافته است. پس از آنفلوانزا، «رینوویروسها» که عامل سرماخوردگی هستند در جایگاه دوم قرار دارند.
کرونا در جایگاه سوم بیماریهای تنفسی
این متخصص اپیدمیولوژی درباره سهم کرونا از بیماریهای تنفسی نیز گفت: پس از آنفلوانزا و رینوویروسها، کرونا در جایگاه سوم بیماریهای تنفسی قرار دارد. نکته مهم و اساسی این است که کرونا به یک بیماری بومی تبدیل شده و به ترسناکی گذشته نیست. سازمان جهانی بهداشت و به دنبال آن کشورهای دنیا، کرونا را از لیست اضطرار بیماریهای تنفسی خارج کردهاند.
بازگشت به الگوی پیش از روزهای کروناییتجربه سالانه ۲ پیک آنفلوانزا در کشور
او درباره پیکهای آنفلوانزا در کشور نیز به ایسنا گفت: به طور معمول، دو پیک آنفلوانزا را در هر سال تجربه میکنیم. پیش از پاندمی کرونا، پیک اول بیماری آنفلوانزا را در ماههای آذر یا دی و همچنین پیک دوم را در روزهای منتهی به فروردینماه تجربه میکردیم. در حال حاضر، الگوی زمانی و انتشار آنفلوانزا مانند دوران پیش از پاندمی کرونا است؛ چرا که مسائلی مانند فاصلهگذاری اجتماعی و استفاده از ماسک که در روزهای کرونایی بسیار رایج بود، سبب کاهش تعداد مبتلایان به آنفلوانزا میشد و زمان ابتلا به این بیماری را تغییر داده بود.