#جازموریان‌_تنها_نیست

عطیه بهره بر– صدای محرومیت جازموریان در حال بلند شدن است. صدایی که اگرچه در سال‌های گذشته هرازگاهی با گزارش‌هایی از سوی رسانه‌ها تا حدودی به گوش رسیده اما این بار داستان فرق دارد. اخیرا در فضای مجازی و به‌خصوص اینستاگرام پویشی به نام #جازموریان_تنها_نیست راه افتاده که می‌خواهد صدای بلند محرومیت جازموریان باشد. منطقه‌ای در مرز جنوب استان‌های کرمان و سیستان‌و‌بلوچستان که اگر محروم‌ترین نقطه کشور نباشد، قطعاً جزو محروم‌ترین‌هاست.

پیش از اینکه خشک‌سالی به جان مردم بیفتد جازموریان یکی از مناطق پر آب و سرسبز بود و مردم این منطقه کشاورزی می‌کردند و کپر، خانه‌شان بود. حالا اما آبی نیست، پس کشاورزی هم امکان‌پذیر نیست. کپرهایشان اما هنوز پابرجاست. تعریف آن‌ها از زندگی، کپر، نان‌وآب است. البته برای کسانی که اوضاع بهتری دارند، به این داشته‌های حداقلی، چند شتر هم اضافه می‌شود. این‌ها تنها دارایی‌هایشان است. این قصه مردمانی است که در فاصله‌ای دور از شهرهای بخش جازموریان زندگی می‌کنند. مردمی کپرنشین که اغلب آن‌ها نه‌تنها سواد ندارند که از اولیه‌ترین نیازهای بشر هم محروم هستند. این محرومیت حالا قرار است به‌واسطه پویش #جازموریان_تنها_نیست به گوش مردم و مسوولان برسد.

از کجا شروع شد؟

قصه دختری به نام زیوَرک آغازگر #جازموریان_تنها_نیست بود. او در خانواده‌ای ساربان زندگی می‌کند و این خانواده تنها و بدون همسایه در ریگ‌زارهای جازموریان مشغول نگهداری 250 شتر از شترهای مردم هستند و مدام از نقطه‌ای به نقطه‌ای دیگر کوچ می‌کنند. زیوَرک دختر 12 ساله‌ای است که همه کارهای گله‌های شتر را انجام می‌دهد، اما دوست ندارد که در این محیط و در این فضا بماند و دلش می‌خواهد به روستای «صولان» برود. او می‌گوید که آنجا برق و تلویزیون دارد، چیزی که در زندگی روستایی او وجود ندارد. مهدی میرزایی از زندگی این دختر مستندی به نام «زیورک» ساخت و سروش صلواتی تصمیم گرفت پویش #جازموریان_تنها_نیست را به بهانه این مستند راه‌اندازی کند. او دوم دی در اینستاگرامش نوشت که «اين منطقه هيچ نداره، هيچ دقیقاً يعنی هيچ.» او از زیورک گفت که «سه خواهر داره و یک برادر. مادر زیورک سر زا جان خود را ازدست‌داده و برادر کوچکش به‌جای شیر مادر، با آب بزرگ‌شده. هیچ‌کدامشان کارت ملی و شناسنامه ندارند.» آن‌طور که او نوشته، زیورک و همراهیانش نه‌تنها هیچ درکی از مزه‌های مختلف ندارند که غذای اصلی‌شان «نان» است. در این منطقه آب‌لوله‌کشی، برق و گاز وجود ندارد و با نزدیک‌ترین مرکز بهداشت 50 کیلومتر فاصله است.

هدف از پویش

آن‌طور که صلواتی می‌گوید، شناسنامه‌دار شدن زیورک یکی از اهداف #جازموریان_تنها_ نیست، است. او می‌خواهد به‌واسطه این پویش، کودکان این منطقه به مدرسه بروند و از تغذیه سالم برخوردار شوند.

حمایت سلبریتی‌ها

این پویش باگذشت حدود یک ماه از آغاز، حامیان خوبی در بین چهره‌های معروف جامعه پیداکرده. از علی کریمی گرفته تا رضا صادقی. تا لحظه تنظیم این گزارش، نزدیک به 300 پست در اینستاگرام با #جازموریان_تنها_نیست منتشرشده. علی کریمی در اینستاگرامش نوشت که «کودكان جازموريان از داشتن هويت، تغذيه، آموزش و بهداشت محروم‌اند و زندگى دردناكشان حتى مزه شيرينى را هم از آنان دريغ كرده است. اين كودكان معصوم پابرهنه در بيابان دويده‌اند و پوستشان براثر سرما و خشكى هوا ترك ترك شده است. كودكان جازموريان فرزندان ايران و سرمایه‌های ابدى اين سرزمین‌اند.» رضا صادقی هم متنی بلند در این خصوص نوشت که به بیشتر دیده شدن #جازموریان_تنها_نیست کمک زیادی کرد. او نوشت که «هيچكدوم از ما حتى تصور اين حد فقر رو نمی تونيم داشته باشيم. من خودم با افتخار بچه يك كارگر ساده شريفم كه سختى هارو از نزديك لمس كردم اما امروز متوجه شدم سختی‌هایی كه ما می‌شناسیم جلو محروميت اين عزيزان پادشاهيه.» امیر جعفری، شیلا خداداد، سیما تیرانداز، علی عبدالمالکی، عباس غزالی، عماد طالب‌زاده، مهدی پاکدل، مجید صالحی، لیلا رجبی و فلور نظری از دیگر چهره‌هایی هستند که با اشتراک گذاشتن پست‌هایی مشابه، به #جازموریان_تنها_نیست، پیوسته‌اند.

چگونه کمک کنیم؟

پبرای اینکه شما هم به #جازموریان_تنها_نیست بپیوندید کافی است به کانال تلگرامی @ delijehteam سری بزنید. در این کانال شماره کارتی گذاشته‌شده و هرروز اطلاعات حساب در آن قرار می‌گیرد تا در جریان نحوه کمک‌رسانی قرار بگیرید. به گفته صلواتی، اولويت برای مردم منطقه، گرفتن شناسنامه است هرچند كه به دیگر کمک‌ها هم نیاز است اما هزینه گرفتن شناسنامه به 700 هزار تومان هم می‌رسد. تعمير قنات‌ها، احداث سرويس بهداشتی، لوله‌کشی، خريد تانكر، تعمير كپرها، تلاش در جهت احيای كشاورزی منطقه و خريد تعداد كمی دام (به‌صورت كارشناسی شده و مناسب منطقه) از دیگر اقداماتی است که این پویش سعی در انجام آن‌ها دارد. نيازهای ديگر مردم موكت، پتو، بالش، كاپشن، لباس‌زیر، كفش، دمپايی، دارو، مقداری خوراكی و غيره است. گردانندگان این پویش تأکید می‌کنند که قصد ندارند به فرهنگ منطقه آسیب بزنند و با حفظ سنت‌ها و ارزش‌ها کار خود را جلو خواهند برد./ کاغذ وطن

لینک کوتاه مطلب : https://kermaneno.ir/?p=15822
2 نظرات
  1. ایمان زمهریر می گوید

    با سلام،
    اگر بخواهیم بصورت حضوری فعالیت داشته باشیم،
    چطور می تونیم؟
    پیش از این با گروه های جهادی دانشجویی،در بشاگرد و نواحی محروم در استان زنجان و البرز …فعالیت کردیم.

  2. ولی اقابیگی می گوید

    خدایا خودت به تمام بندگانت رفاه و آسایش ، دانایی،توانایی، امنیت و خیرخواهی و محبت و صمیمیت ارزانی دار . دل من از این همه محرومیت به درد آمده است ، اما از چه کسی جز خودت ای خدای بزرگ مرتبه بخواهم که این بی عدالتی و محرومیت را برطرف نماید؟
    امیدوارم هر چه سریعتر تمام مردم این منطقه و تمام مردم کشورم و تمام مردم جهان از امکانات اولیه و نیازهای حیاتی برخوردار شوند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.