۲۲ اردیبهشت سالروز درگذشت پرویز شهریاری است و به همین مناسبت قصد داریم به زندگی این ریاضیدان و مترجم ایرانی بپردازیم.
استاد پرویز شهریاری این ریاضیدان برجسته معاصر ایرانی در روز دوم آذرماه سال 1305 هجری شمسی در محله ای فقیر نشین در شهر کرمان در خانواده ای زرتشتی دیده به جهان گشود.
دوران کودکی استاد پرویز شهریاری به لحاظ مالی بسیار سخت گذشت به طوریکه استاد شهریاری در این دوران برای امرار معاش به کارهای سنگین بدنی همچون کوزه گری، بنایی، آجرپزی، چاه باز کنی، کاردر راه آهن گاو چرانی پرداختند.
استاد بزرگ ریاضیات ایران دوره ابتدایی را در دبستان کاویانی در شهر کرمان و دوره دبیرستان را در دبیرستان ایرانشهر در شهر کرمان گذراندند و سپس وارد دانشسرای مقدماتی کرمان شد .
در خرداد 1323 فارغ التحصیل شد و برای ادامه تحصیل به شهر تهران آمدند .
ایشان دبیر بسیار سرشناس و موفقی در رشته ریاضیات در دبیرستانهای تهران شدند و شهرت فراوانی کسب نمودند وبه چهره ماندگار آموزش نوین ریاضیات در ایران تبدیل شدند .
در سال 1332 هجری شمسی از دانشکده علوم دانشگاه تهران و دانشگاه تربیت معلم تهران فارغ التحصیل شدند .
استاد دکتر پرویز شهریاری یکسال در شیراز به تدریس ریاضیات پرداختند و در سال 1333 هجری شمسی به تهران آمدند ودر دبیرستان اندیشه که وابسته به گروه فرهنگی خوارزمی بود به تدریس ریاضیات پرداختند و سپس در دانشکده فنی دانشگاه تهران و کلاسهای شبانه و روزانه دانشگاه تربیت معلم در شهر اراک و در مدرسه عالی علوم اراک مشغول به تدریس ریاضیات شدند .
استاد پرویز شهریاری به زبان فرانسه مسلط بودند و زبان روسی را در مدت کوتاه 9 ماه و آن هم به صورت خود آموز فراگرفتند و آنگاه دست به تالیف و ترجمه علاوه بر تدریس ریاضیات زدند .
نخستین ترجمه ای که از استاد به چاپ رسید کتاب تاریخ حساب نوشته رنه تانون فرانسوی در سال 1329 هجری شمسی بود که بسیار سلیس و روان بود .
استاد پرویز شهریاری مدتی سر دبیری مجله وزین دانشمند را به عهده داشتند (مجله دانشمند قدیمی ترین مجله علمی و فنی به زبان فارسی است که نخستین شماره آن در آبان ماه 1342 به چاپ رسید و بیش از 50 سال است که انتشار آن ادامه دارد و هرماه تاکنون به طور مرتب به چاپ رسیده است).
استاد پرویز شهریاری مدرسه عالی علوم اراک که دانشگاه دولتی کنونی اراک می باشد را با همکاری دکتر عبدالکریم قریب و دکتر حسین گل گلاب تاسیس کردند .
تالیف و ترجمه صدها کتاب در زمینه تاریخ و آموزش ریاضیات از سالهای 1335 هجری شمسی تا 1352 از کارهای علمی و درخشان استاد میباشد .
راه اندازی اولین کلاس کنکور در ایران با نام گروه فرهنگی خوارزمی – تاسیس دبیرستان پسرانه خوارزمی – تاسیس دبیرستان دخترانه مرجان – تاسیس و ثبت بنیاد فرهنگی پرویز شهریاری از کارهای ماندگار استاد میباشد و به همت استاد شهریاری نشریه سخن علمی که از سال 1341 هجری شمسی منتشر شد با سر دبیری ایشان به مدت 8 سال متوالی چاپ شد .
استاد تا آخر عمر پربار خود سر دبیر نشریه دانش و مردم و نشریه چیستا بودند و با نشریه ریاضی برهان متوسطه نیز از نخستین شماره آن همکاری فعال داشتند .
استاد دکتر پرویز شهریاری استاد ریاضیات و چهره ماندگار زرتشتی ایران در سن 86 سالگی در ساعت 4:30 بامداد بیست و دوم اردیبهشت ماه 1391 به علت مشکلات تنفسی در بیمارستان جم تهران زندگی را بدرود گفتند و در آرامگاه قصر فیروزه زرتشتیان واقع در شرق تهران به خاک سپرده شدند .
از افتخارات استاد میتوان به موارد زیر اشاره نمود :
1 – در سال 1345 هجری شمسی دریافت نشان درجه یک علمی
2 – در سال 1380 هجری شمسی دریافت نشان افتخار ملی از سوی انجمن آثار و مفاخر ملی ایران
3 – در سال 1381 هجری شمسی دریافت دکترای افتخاری ریاضیات از سوی دانشگاه کرمان
4 – در سال 1384 هجری شمسی برگزیده مراسم چهره های ماندگار در رشته آموش ریاضیات
5 – در سال 1387 هجری شمسی دریافت عنوان برترین ریاضیدان زنده ایران از سوی انجمن ریاضی ایران (این انجمن با انجمن های ریاضی ایالات متحده آمریکا و فرانسه همکاری دارد .)
آثار مهم استاد پرویز شهریاری :
1 – تاریخ حساب
2 – ریاضیات در شرق
3 – آنالیز ریاضی
4 – لباچفسکی و هندسه نا اقلیدسی
5 – پویایی ریاضیات
6 – من ریاضیدانم
7 – آفرینندگان ریاضیات عالی
8 – دانشمندان و هنرمندان
9 – خلاقیت ریاضی
10 – هندسه در گذشته و حال
11 – دانشنامه ریاضی ایران
12 – دوره کتابهای درسی ریاضی سه ساله اول دبیرستان نظام قدیم
13 – دوره کامل ریاضیات دبیرستانی و کتابهای مسائل مربوط به آن
14 – جبر سال سوم رشته ریاضی فیزیک با همکاری استاد باقر امامی و صدها کتاب و مقاله دیگر که هرکدام به جای خود بسیار در خور توجه هستند .