مراتع کوه مزار گوغر بافت توسط معدن سنگی که در این منطقه احداث شده در حال نابودی است و شکایت منابع طبیعی در این مورد نیز رد شده است.
حمزه سلمانی| دوباره معدن و دوباره زخمی در دل طبیعت.
جادههای بیهدفی که قلب مراتع بی نظیر کوه مزار گوغر را به خاک و خون کشیده است.
مشاهده آتش سوزیهای مشکوک اطراف معدن و چند متر آن طرف زمینهایی مسطح شده برای کشاورزی.
در روزهای اخیر فیلمهایی از تخریب مراتع کوه مزار گوغر بافت از طرف یکی از مخاطبان کرمان نو به دست ما رسید که حاکی این موضوع بود.
یکی از اهالی به «کرمان نو» میگوید: محدوده معدن مشخص نیست. هکتارها زمین تصرف و چندین جاده بدون هدف اطراف معدن احداث شده است. مشخص نیست راه اصلی معدن از کجا است. ایجاد راههای متعدد هم باعث تخریب درختان و گونههای گیاهی منطقه شده است.
آن طور که عضو شورای امیرآباد گوغر میگوید، چندین سال است که این معدن قصد فعالیت دارد اما اعتراضهای مردمی مانع آن شده است.
او توضیح داد: زیر کوه مزار قنات آبی وجود دارد که آب روستای چشمه سر با بیش از هزار نفر جمعیت را تامین میکند و انفجار در این منطقه باعث کور شدن و قطع آب قنات میشود.
یکی دیگر از مواردی که در این منطقه اتفاق افتاده آتش سوزی مراتع است.
۲ آتشسوزی مشکوک و خیلی وسیع در ماههای اخیر در نزدیکی معدن صورت گرفته است.
اهالی میگویند، بخشیهایی از زمین نیز خاک برداری، مسطح و کانالهای آب ایجاد شده است.
شلنگهای آب هم در منطقه دیده میشود.
به نظر میرسد با این آتش سوزیها افرادی قصد مسطح کردن زمینها و استفاده برای کشاورزی را دارند.
مسئولیت مجوز معدن با چه کسی است؟
آن طور که رجبیزاده مدیر کل منابع طبیعی شمال استان کرمان میگوید، این معدن در دهه ۸۰ مجوز و پروانه اکتشاف را از صنعت و معدن گرفته است. مجوزی به مساحت ۴۰۰ هکتار.
رجبی زاده می گوید، در آن زمان برای دریافت مجوز استعلام از منابع طبیعی گرفته نمیشده و محیط زیست موظف به دادن مجوز بوده است.
از طرفی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان میگوید، این مکان خارج از مناطق تحت مدیریت ماست. مجوز را اداره صنعت، معدن و تجارت صادر کرده و خود صمت باید پاسخگو باشد.
حالا مشخص نیست بر چه اساسی ۴۰۰ هکتار عرصه منابع طبیعی بکر در این منطقه مجوز داده شده است، که مالک معدن مجوز به دست در منطقه جولان بدهد. و سوال اینجاست آیا ارزش دارد پوشش گیاهی منطقه به خاطر یک معدن سنگ از بین برود؟
پیگیری قضایی در حال انجام است
مدیر کل منابع طبیعی شمال استان کرمان توضیح میدهد: قانون استعلام از منابع طبیعی از سال ۹۰ به بعد اجرا شده و در همان سالها به دلیل جنگلی بودن منطقه با همت مردم و منابع طبیعی عملیات معدنی جدی انجام نشده است.
رجبی زاده ادامه داد: در سال جاری که مالک برای شروع اقدام کرده منابع طبیعی شکایتی علیه او مطرح میکند. دادگاه شهرستان بافت اما به دلیل داشتن پروانه قانونی بهرهبردای شکایت را رد کرده است.
او افزود: در ادامه حتی مالک معدن از رئیس اداره منابع طبیعی بافت به دلیل ممانعت از کار شکایت کرده و رئیس منابع طبیعی بافت توسط دادگاه محکوم شده است و هماکنون پرونده در دادگاه تجدید نظر قرار دارد.
مدیر کل منابع طبیعی شمال استان با اشاره به مورد مشابه همین ماجرا و توقف معدن علیرغم داشتن پروانه بهرهبرداری به دلیل کار کردن در محدوده جنگی ابراز امیدواری کرد، با پیگیری قضایی فعالیت معدن متوقف شود.
چیزی که مشخص است هرگونه فعالیت معدنی در منابع طبیعی تاثیر دراز مدت میگذارد.
هر چند مالک دارای پروانه قانونی است اما قطعا این پروانه باید منوط به حفظ منابع طبیعی و پوشش گیاهی منطقه باشد.