مدیرکل منابع طبیعی شمال استان کرمان از هزینه کرد ۳۵۰ میلیارد تومان در زمینه بیابان زدایی در شمال استان کرمان ظرف چند سال اخیر خبر داد.
به گزارش کرمان نو به نقل از مهر، مهدی رجبی زاده اظهار کرد: ۷.۷ میلیون هکتار از ۳۲ میلیون هکتار بیابانهای کشور در استان کرمان قرار دارد.
وی با اشاره به اینکه کرمان در یک اقلیم خشک و تحت تأثیر بیابان است، افزود: از ۱۶ شهرستان تحت مدیریت اداره کل منابع طبیعی شمال استان کرمان، ۱۳ شهرستان بیابانی است.
رجبی زاده بیان کرد: از مساحت ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار هکتاری چهار شهرستان شرقی استان کرمان حدود یک میلیون ۲۰۰ هزار هکتار (حدود ۱۰ درصد) عرصههای بیابانی است.
وجود ۶۰ درصد کانونهای فرسایش بادی استان کرمان در مناطق شرقی
وی با اشاره به وجود ۶۰ درصد کانونهای بحرانی حساس به فرسایش بادی در شرق استان کرمان افزود: فعالیتهای بیابان زدایی تقریباً از دهه ۶۰ آغاز شده است. در صورتی که این فعالیتها طی ۴۰ سال گذشته انجام نمیشد در حال حاضر امکان حیات در شهرستانهای ریگان، فهرج، نرماشیر و بم وجود نداشت.
رجبی زاده بیان کرد: به دلیل تغییرات اقلیمی شرق استان کرمان در شش ماهه اول و شش ماهه دوم سال تحت تأثیر بادهای شمال و جنوب قرار دارد. به این معنا که در طول هر ۱۲ ماه سال این مناطق تحت تأثیر بادها و طوفانهای شن قرار دارند.
وی در خصوص اینکه برای این وضعیت چه راهکاری دارند؟ گفت: در سال ۹۵ طرح جامع مقابله با فرسایش بادی در شرق استان کرمان تهیه شد و با نرخ آن زمان حدود ۵۳۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز داشت که در یک دوره ۵ تا ۷ ساله بتوان یک امنیت زیستی نسبی ایجاد شود.
هزینه کرد ۳۵۰ میلیارد تومان در زمینه بیابان زدایی
مدیرکل منابع طبیعی شمال استان کرمان ادامه داد: شرق استان کرمان تحت تأثیر بادهای ۱۲۰ روزه سیستان قرار دارد و نمیتوان کل این شرایط را مدیریت کرد تنها میتوانیم زندگی را قدری برای مردم آسانتر و امنیت اقتصاد را بیشتر کنیم.
وی گفت: در این رابطه طی سه الی چهار سال گذشته تقریباً ۳۵۰ میلیارد تومان در استان کرمان صرف انجام اقدامات مقابله با بیابان زایی کرده ایم که ۶۰ درصد آن (حدود ۲۰۰ میلیارد تومان) در شرق استان کرمان هزینه شده است.
رجبی زاده تصریح کرد: در حال حاضر در فهرج عملیات مالچ پاشی در حال انجام است و هر هکتار مالچ پاشی ۱۲۰ میلیون تومان برای دولت هزینه دارد.
وی ادامه داد: همچنین فعالیتهای بیولوژیک در قالب نهالکاری در سطحی بالغ بر ۶ هزار هکتار طی چند سال اخیر انجام شده است.
مدیریت روان آبها در سطح ۲۵ هزار هکتار
رجبی زاده گفت: البته باید توجه داشت ما در طبیعی کار نهال کاری را انجام میدهیم که نهالهایی که کاشته میشوند بعد از چند روز بهه دلیل طوفان زیر شن مدفون میشوند. بنابراین این کار یک نهال کاری روتین و معمولی نیست و سرمایه و وقت زیادی باید صرف شود تا بتوان این اراضی را نگهداری کرد.
مدیرکل منابع طبیعی شمال استان کرمان اظهار کرد: از طرف دیگر سطح آبهای زیرزمین افت پیدا کرده و این باعث میشود امکان استقرر کامل پوشش گیاهی وجود نداشته باشد.
وی گفت: تداخلاتی که بشر در طبیعت انجام داده است و مسیر آبراه ها را منحرف کرده است باعث شده رطوبت طبیعی دشت کاهش یابد.
رجبی زاده با اشاره به اینکه مجموعه این عوامل بیابان زایی را تشدید میکند، افزود: پیرامون مناطق بحرانی فعالیتهای مختلفی نظیر مالچ پاشی، نهال کاری و… انجام میشود.
وی گفت: سال گذشته حدود ۲۵ هزار هکتار مدیریت روان آب انجام دادیم که حدود ۱۸ هزار هکتار در شرق استان کرمان بوده است.