رئیس اداره آموزشهای فنی و حرفهای آموزش و پرورش استان گفت: در این هنرستان ها مواد اولیه را در اختیار دانش آموز قرار داده و آموزش هم به دانش آموز می دهد و بعد تولیدات او را در بازار عرضه می کند و درآمد به دست آمده، بر اساس یک ضریب ، به مدرسه و به عواملی دیگری که دخیل بودند به خصوص دانش آموز تعلق می گیرد.
خبرنگار: نجمه سعیدی
تحصیلات فرزندان یکی از دغدغههای خانودهها است، دغدغهای که گاهی همهی ارکان خانواده را تحت شعاع قرار میدهد.
بسیاری از تصمیمات والدین به طور مستقیم تحت تاثیر تحصیلات فرزندان قرار میگیرد و به طور معمول همه خانوادهها برای ایجاد شرایط مناسب برای ادامه تحصیل فرزندان تلاش میکنند.
به طور کلی بعد از گذراندن متوسطه اول و رسیدن به سال دهم تحصیل، دانشآموزان باید برای ادامه تحصیل، تصمیمگیری کنند. گروهی سالهای پایانی متوسطه و پیش از ورود به دانشگاه ها را در مدارس نظری سپری کرده و گروهی هنرستان را انتخاب می کنند.
گفتنی است چند سالی استقبال از هنرستانها بیشتر شده و این استقبال برای یادگیری مهارت، به نظر بسیاری از کارشناسان، زمینه ی توسعه را هم برای کشور به وجود آورده و تحصیلات را از حالت تک بعدی نظری خارج می کند.
ظاهرا همین هنرستانهای موجود هم در حال تغییر و حرکت برای بهبود شرایط هستند و قرار است به هنرستانهای کارآفرین تبدیل شوند و در همین راستا قرار است.
20 هنرستان، تحت این عنوان نیز در استان کرمان راه اندازی و شروع به کار کنند. برای آشنایی بیشتر با این هنرستانهای کارآفرین با رضا اشرفیان رئیس اداره آموزشهای فنی و حرفهای آموزش و پرورش استان کرمان، به گفتگو نشستیم.
تولیدات هنرستانهای کارآفرین به بازار عرضه میشود
اشرفیان در مورد هنرستانهای کارآفرین گفت: هنرستان های کارآفرین، هنرستانهای تخصصی ای هستند که صرفا در یک رشته یا دو رشته فعالیت می کنند و فقط آموزش های مهارتی در همان رشته ها ، ارائه می شود.
اشرفیان ادامه داد: این هنرستانها کار تولیدی انجام داده و این کار تولیدی بر اساس نیاز بازار است و از طرفی تولیداتشان هم در بازار عرضه می شود، بخشنامه ای هم برای این هنرستان ها وجود دارد که هنرستان میتواند خودش مستقیم تولیداتش را به بازار عرضه کند.
رئیس اداره آموزشهای فنی و حرفهای آموزش و پرورش استان یادآوری کرد: در این هنرستان ها مواد اولیه را در اختیار دانش آموز قرار داده وآموزش هم به دانش آموز می دهد و بعد تولیدات او را در بازار عرضه می کند و درآمد به دست آمده، بر اساس یک ضریب ، به مدرسه و به عواملی دیگری که دخیل بودند به خصوص دانش آموز تعلق می گیرد.
اشرفیان تاکید کرد: پیش از این هنرستان ها این رویه را نداشتند و این طرح تنها 2 سالی است که در استان اجرا می شود و البته استان کرمان هم در این کار پیشرو است.
اشرفیان ادامه داد: این هنرستان ها در سراسر استان فعال هستند و قرار است که بر تعدادشان هم افزوده شود.امسال هم تکلیف به شهرستان ها داده شده که هر شهرستان بر اساس ظرفیتش یک یا دو هنرستان کارآفرین راه اندازی کند.
وی ادامه داد: ما در استان چیزی نزدیک به 30 هنرستان داریم، که 20 تا از آن ها را برای هنرستانهای کارآفرین به وزارت خانه معرفی کردیم که قطعا کارآفرین می شوند و 10 تا باقی مانده هم در برنامه کارآفرینی قرار دارند.
بعد از فارغالتحصیلی از دانشآموزان هنرستانی حمایت میشود
وی در رابطه با برنامه هایی که برای فارغ التحصیلان این هنرستان ها، در نظر گرفته شده است، گفت: دانش آموزان این هنرستان ها اگر در مسابقات کشوری رتبه بیاورند، علاوه بر تقدیر، به شرکتهای مختلفی که جذب نیرو دارند، معرفی می شوند.
اشرفیان افزود: به طور مثال صنایع نساجی درخواست نیرو از ما داشت که ما معرفی کردیم. همچنین یک طرح در سطح وزارت خانه در حال بررسی و تصویب است که استخدام های مختلف با اولویت رشته های هنرستانی باشد.
وی تاکید کرد: هم اکنون ستاد کل نیروهای مسلح، فارغ التحصیلان هنرستانی را در اولویت استخدام قرار میدهد، یا در رشته آتش نشانی اولویت با هنرستانیها است یا در حمایت از فارغ التحصیلان رشته حمل و نقل که در شهرستان جیرفت، ارائه می شود، تفاهمی با سازمان راهداری بسته شده که اولویت استخدام این سازمان با دانش آموزان فارغ التحصیل از این هنرستان باشد.
اشرفیان یادآور شد: در در شهرستان کرمان رشته بورس در هنرستان وجود دارد و برای واگذاری دفاتر بورسی اولویت با فارغ التحصیلان این رشته است که فقط در چند استان کشور ارائه می شود.
اشرفیان گفت: اکنون دانش آموزان با بهترین معدل وارد هنرستان ها می شوند و حتی هنرستانهای با کمبود ظرفیت مواجه هستند، مردم متوجه شدند که آینده دانش آموزانی که یک فن را بلد باشند مطمئن تر از رشته های نظری است که مشکل بازار کار دارند.
حضور بیش از 42 هزار دانشآموز در هنرستانهای استان
به گفته اشرفیان، بیش از 42 هزار دانش آموز در هنرستانهای استان کرمان در حال تحصیل هستند.
اشرفیان ضمن تاکید بر این نکته که، هنرستانهای مجهز زیادی در سطح استان وجود دارند گفت: در هنرستانهای کارآفرین تهیه تجهیزات و ابزار کار و همچنین مواد اولیه به عهده ی اداره آموزش و پرورش است.
وی اعلام کرد: درصد توسعه ی هنرستان ها در استان ۳۸ و نیم است که یعنی بیش از 38 درصد دانش آموزانی که متوسطه اول را طی کرده، وارد هنرستان می شوند و این از میانگین کشوری بیشتر است.
او در پایان با بیان اینکه بیش از ۷۰ درصد قبولی کنکور برای هنرجویان استان بوده است، گفت: کسب ۴۶ رتبه کشوری، ۲ رتبه آسیایی و ۹ رتبه بین المللی از دیگر افتخارات به دست آمده توسط هنرجویان استان طی دو سال گذشته است.