استقبال مخاطبان در کنار حواشی جشنواره؛


نگاهی به چهلمین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر در کرمان و جنوب کرمان

چهلمین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر در کرمان از ۲۶ تا ۲۸ بهمن با حضور ۱۴ گروه موسیقی و در جنوب استان با اجرای ۲۶ گروه برگزار شد. این جشنواره با وجود استقبال خوب مخاطبان با حاشیه‌هایی از جمله اطلاع‌رسانی ضعیف، مشکلات اجرایی و اشتباهات مجری همراه بود اما استقبال مردم و هنرمندان نشان داد که موسیقی همچنان جایگاه ویژه‌ای در میان مردم استان کرمان دارد.

گزارش اختصاصی، فاطمه آقاملایی – چهلمین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر در بخش استانی از ۲۶ تا ۲۸ بهمن‌ماه در کرمان با حضور گروه‌های مختلف موسیقی استان و چند گروه مطرح کشور در گونه‌های مختلف از سنتی گرفته تا مدرن برگزار شد.

هم‌زمان با برگزاری چهلمین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر در تهران ۲۰ استان کشور میزبان این جشنواره بودند که جنوب استان کرمان نیز سهمی جدا در برگزاری این رویداد داشت که از ۲۷ تا ۲۹ بهمن جیرفت میزبان این جشنواره بود.

این جشنواره امسال در کرمان با حضور ۱۴ گروه موسیقی و در جنوب کرمان با حضور ۲۶ گروه در ژانرهای مختلف با حضور بانوان، نوجوانان و جوانان نوازنده و گروه‌های نوپا برگزار شد.

در مراسم افتتاحیه این جشنواره پیروز ارجمند دبیر جشنواره در کرمان با اعلام یک دقیقه سکوت به احترام سفرکردگان مدرسه فرزانگان گفت: اجراهای این سه شب جشنواره به سفرکردگان حادثه دبیرستان فرزانگان کرمان تقدیم شده‌ است.

پیروز ارجمند دبیر جشنواره در کرمان گفت: حدود ۳۰۰ هنرمند در این سه روز در سبک‌های موسیقی پاپ، محلی، سنتی، تلفیقی، کلاسیک جهانی و کور اجرا داشتند.

یوسف فرخی دبیر جشنواره موسیقی فجر در جنوب کرمان نیز افزود: هشت شهرستان جنوبی (قلعه‌گنج، جیرفت، جازموریان، منوجان، فاریاب، کهنوج و عنبرآباد) در سبک‌های پاپ، کلاسیک، محلی و پاپ کلاسیک در طول این سه شب اجرا کردند.

فرخی درباره اجرای گروه‌ها در جشنواره موسیقی جنوب گفت: گروه کمنزیل که در شب اول اجرا داشت علاوه بر اجرا در صداوسیما در جشنواره‌های مختلفی نیز حضور داشته است. همچنین گروه شیلی منوجان نیز در جشنواره‌ها اجرا داشته‌اند.

حواشی چهلمین جشنواره موسیقی فجر در کرمان

چهلمین جشنواره موسیقی فجر در کرمان از ابتدای شروع به کارش با حاشیه‌هایی همراه بود. از معطلی نیم‌ساعته پشت در سالن برای شروع اجراها تا انجام ساندچک در حضور حضار با پرده باز حتی برای اولین اجرا و رفت‌وآمدهای بی‌مورد روی استیج.

یکی دیگر از نقدهای واردشده اطلاع‌رسانی ضعیف این رویداد است. بسیاری از شهروندان از برگزاری این جشنواره بی‌خبر بودند موضوعی که می‌توانست با تبلیغات مناسب حضور گسترده‌تری از مردم را رقم بزند. باوجوداینکه این جشنواره در سطح استانی برگزار شد؛ اما استقبال مردم و هنرمندان نشان داد که موسیقی همچنان جایگاه ویژه‌ای در میان مردم کرمان دارد.

پیروز ارجمند دبیر جشنواره موسیقی فجر در کرمان درباره اطلاع‌رسانی این جشنواره بیان کرد: متأسفانه ما با تعطیلات عمومی کشور مواجه شدیم. نامه‌هایی به شهرداری بردیم؛ اما به دلیل تعطیلات نتوانستیم بیلبوردهایی را بگیریم؛ ولی با وجود این ما در سایت‌هایی که می‌شد مثل کرمان کنسرت و یا هر جای دیگری که فکر می‌کردیم می‌شود اطلاع‌رسانی کرده‌ایم.

یکی دیگر از حواشی ایجاد شده ایراد از تلفظ اشتباه کلمه ارکستر و عدم رعایت آداب استفاده از طنز توسط مجری برنامه بود.

پیروز ارجمند درباره تلفظ اشتباه کلمه ارکستر توسط مجری برنامه گفت: باید در نظر داشت که بسیاری از اصطلاحات موسیقی ایران در ابتدا توسط ایتالیایی‌ها و فرانسوی‌ها وارد شدند به ویژه در دوره قاجار. بعدها موسیقی‌دانانی که در روسیه و آلمان تحصیل کردند واژگان جدیدی را وارد زبان موسیقی ایران کردند. همچنین در زبان فارسی ترکیب دو حرف ساکن پشت سر هم کمتر دیده می‌شود به همین دلیل برخی کلمات برای سهولت تلفظ تغییر می‌کنند. در مورد ارکستر نیز تغییر تلفظ به ارکست می‌تواند ناشی از همین مسئله باشد

او افزود: مهم آن است که زبان و اصطلاحات موسیقی در طول زمان تغییر کرده و با فرهنگ عمومی جامعه هماهنگ می‌شوند. در صورتی که یک واژه به شکل گسترده‌ای پذیرفته شود نیازی به اصلاح آن نیست، مگر اینکه فرهنگستان زبان و ادب فارسی معادل‌سازی مشخصی برای آن انجام دهد.

با این همه مخاطبان بر این باورند مجری اشتباه کرد و دبیر تخصصی جشنواره به جای تصحیح و حل مشکل نپذیرفت این کلمه اشتباه است. مخاطبان معضل را عدم‌پذیرش اشتباه و تکرار و توجیه و تفسیر آن در حضور دیگران دانستند.

پیروز ارجمند: موسیقی کرمان هویت مشخصی ندارد

به گفته پیروز ارجمند موسیقی محلی کرمان هرچند دارای قطعات و نغمه‌های خاص خود است؛ اما همچون موسیقی لرستان، آذربایجان یا خراسان امضا و هویت مشخصی ندارد. به عنوان مثال اگر فردی یک قطعه کرمانجی را اجرا کند در سراسر ایران آن را متعلق به شمال خراسان می‌دانند. اما در مورد موسیقی کرمان چنین اتفاقی رخ نمی‌دهد؛ زیرا مکتب مستقلی برای آن شکل نگرفته است.

او افزود: برخی شهرهای ایران سازهای مختص خود را دارند که در سطح ملی شناخته شده‌اند مثل تنبور کردستان یا برخی سازهای مازندران. اما در کرمان سازی که به‌عنوان نماد موسیقی این خطه باشد و در سراسر ایران شناخته شده باشد، وجود ندارد.

با وجود اینکه این جشنواره در سطح استانی برگزار شد و اطلاع‌رسانی کاملی درباره آن صورت نگرفته بود؛ اما استقبال مردم و هنرمندان نشان داد که موسیقی همچنان جایگاه ویژه‌ای در میان مردم کرمان دارد و امید می‌رود این جشنواره در سال‌های آینده در سطح بهتری برگزار شود.

قابل‌ذکر است مجری برگزاری جشنواره موسیقی فجر در کرمان انجمن موسیقی استان کرمان و موسسه فرهنگی هنری آیینه‌داران دوران بود.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.