برهانینژاد، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان:
۶۵ درصد موارد ابتلا به اچآیوی از طریق رابطه جنسی پرخطر است
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان گفت: الگوی اچآیوی در ایران مثل الگوی جهانی شده و برخلاف قبلاً که در ایران دلیل ابتلا بر اثر اعتیاد تزریقی بود، حالا در کشور ۶۵ درصد مبتلایان به دلیل روابط جنسی پرخطر است.
به گزارش کرماننو، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در نشست خبری هفته اطلاعرسانی اچآیوی که روز چهارشنبه ۱۴ آذر با اصحاب رسانه برگزار شد با اشاره به اینکه شرایط اچآیوی در جامعه ایرانی نزدیک به الگوی جهانی شده گفت: گذشته در جهان عمده ابتلا مسائل جنسی بود؛ اما در ایران اعتیاد تزریقی اولین روش انتقال اچآیوی بود. همینطور خارج از کشور آمار مبتلایان زن و مرد ۵۰ -۵۰ بود؛ اما در ایران ۹۰ درصد مبتلایان آقا بودند. عمده سن در ایران ۳۰ -۴۰ سال به بالابود اما این روزها در ایران هم این الگوی رفتار تغییر کرده و متاسفانه ما هم داریم همانند الگوی جهانی میشویم.
او ادامه داد: حالا در ایران هم ۶۵ درصد آمار مبتلایان از طریق روابط جنسی است که زن و مرد هم نمیشناسد و برخلاف گذشته حالا آمار مبتلایان زن و مرد ما نزدیک به هم است.
برهانینژاد با بیان اینکه اچآیوی بیماری ویروسی است، گفت: زمانی که شما با بیماری روبرو هستید که نه درمان قطعی دارد و نه واکسن تنها کاری که میشود کرد تغییر و اصلاح رفتارها است و این وظیفهای است که بر دوش ما و رسانهها است.
او ادامه داد: بیماری ایدز یک بیماری ویروسی است. نیمی از افراد مبتلا شناخته شده نیستند و برنامه ما این است که افرادی که خودشان آگاه نیستند از بیماری و سیستم هم نمیداند آن را پیدا کنیم.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی درمورد پویش «من هم تست اچآیوی میدهم» گفت: پویشی را از ۲۰ آبان تا ۲۰ آذر با نام من هم تست اچآیوی میدهم را راهاندازی کردیم. نکات مهم این پویش این است که کاملاً داوطلبانه، محرمانه و رایگان است .
او ادامه داد: مسئله دوم نگاهی است که نسبت به این بیماری در جامعه وجود دارد. متاسفانه معرفی این بیماری بد صورت گرفته شده و همراه با تابو و گناهکار انگاشتن فرد مبتلا اتفاق افتاده است.
برهانی نژاد افزود: مبتلا شدن به بیماری اچآیوی کاملاً مشابه هپاتیت ب است؛ اما نگاهی که نسبت به اچآیوی وجود دارد کاملاً متفاوت است. اچآیوی بیماری است که ما در معرض خطر آن هستیم و نیاز به آگاهی زیاد دارد. یک بیماری رفتاری است که از طریق وسایل نوک نیز، انتقال مادر به فرزند، رابطه جنسی و انتقال پیدا میکند.
برهانی نژاد با تأکید به اهمیت شناسایی مبتلایان نهفته گفت: برای پیداکردن ۵۰ درصد نهفته باید در سایر گروههای جامعه بگردیم افرادی که شاید در ظاهر اصلاً قابلتشخیص نباشند.
در تشخیص اچآیوی از متوسط کشوری جلو هستیم
صحبتی مدیر گروه مبارزه با بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی کرمان با بیان اینکه نیمی از افراد مبتلا شناسایینشدن گفت: ما بخشی از بیمارها را میشناسم و بیش از نیمی از این افراد را شناسایی کردیم.
او ادامه داد: هدف ما این است که حداقل ۹۰ درصد بیمارها را حداقل شناسایی کنیم و بعد از شناسایی به مراکز درمانی ارجاع بدیم و درمان را انجام بدیم
صحبتی با بیان اینکه روند مبتلایان افزایشی بوده گفت: باوجوداینکه در کشور ۵۰ درصد شناسایی اتفاقافتادن اما استان از میانگین کشوری بیشتر است در استان خودمان ۶۰ درصد بیماران را تشخیص دادیم.