همزمان با پایان تحریم تسلیحاتی ایران گمانهزنیهایی درباره رفتار توسط ایران در منطقه میشد. صحبتهایی که مفهموم خرید و فروش اسلحه بعد از پایان تحریم تسلیحاتی از آن استخراج میشد. اما سخنگوی دولت تاکید کرده است جمهوری اسلامی ایران قصد ندارد به مسابقه تسلیحاتی در منطقه که در خدمت منافع مالی شرکتهای تولید کننده تسلیحات است، بپیوندد. به گفته ربیعی ایرانیها عاشق سلاح نیستند.
خبرنگار: امیر رجبی | مطابق قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل که در پیوند با برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) تصویب شد از بامداد یکشنبه ۲۷ مهرماه دوره پنج ساله تحریم تسلیحاتی جمهوری اسلامی به پایان رسید.
آمریکا با برداشته شدن این تحریمها مخالف است و اعلام کرده علیه آن اقدام میکند و اتحادیه اروپا تحریمهای یکجانبهای در زمینه تسلیحات علیه جمهوری اسلامی وضع کرده که دستکم تا سال ۲۰۲۳ ادامه دارد.
تحریم تسلیحاتی جمهوری اسلامی ایران از قدیمی ترین تحریم هایی است که ایالات متحده علیه این کشور وضع کرده است.
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا سال گذشته یک فرمان اجرایی دیگر هم صادر کرد که بر اساس آن فروش سلاح به ایران نه تنها از سوی اتباع و شرکت های آمریکایی ممنوع است بلکه شرکت های غیرآمریکایی اسلحه سازی هم در صورت فروش تسلیحات به ایران در معرض تحریم قرار خواهند گرفت.
درست چند روز قبل از به پایان رسیدن تحریم تسلیحاتی ایران حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران به پایان رسیدن ۱۰ سال تحریم تسلیحاتی علیه ایران در هفته آینده را به مردم تبریک گفت.
روحانی گفته بود از یکشنبه(27 مهر)میتوانیم از هر کس میخواهیم اسلحه بخریم و به هر کس میخواهیم اسلحه بفروشیم. او برداشته شدن تحریمهای تسلیحاتی را یکی از نتایج توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی (برجام) خواند همزمان آن را پاسخی دانست به “آنهایی که میگویند برجام برای ما چه کرده است”.
ما مجاز هستیم هر چیزی که نیاز داریم از دنیا تهیه کنیم
وزیر دفاع نیز قبل از تاریخ پایان تحریم تسلیحاتی ایران از جمله کسانی بود که در این خصوص نظر داده بود.
او گفته بود به طور خودکار و بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ تمام محدودیتهایی که در حوزه تسلیحات پیشبینی شده بود برداشته شد و از ما مجاز هستیم هر چیزی که نیاز داریم از دنیا تهیه کنیم و آنچه که دیگران نیاز دارند و میتوانیم آنها را تأمین کنیم به دیگران بفروشیم.»
ایرانیها عاشق سلاح نیستند
اما در تازه ترین اظهار نظر سخنگوی دولت گفت: ایرانیها عاشق سلاح نیستند عاشق صلح و ثبات و همزیستی و همکاریهای منطقه برای توسعه پایدار هستند. سلاح ایرانی فقط یکی از مولفههای ضرور در حوزههای دفاعی بوده است.
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری با بیان اینکه قدرت دفاعی ایران یک قدرت ترکیبی و چند وجهی است که در سایه قدرت معنایی و تمدنی آن مفهوم اصلی خود را مییابد، افزود: ما در همه حوزههای منطقهای در شمال و جنوب و شرق جغرافیای زیست خود، نقشی سازنده داشتیم.
سخنگوی دولت بیان کرد: طی همین روزها، جهان و منطقه ما شاهد رفتار سازنده و صلح طلبانه ما در مناقشات منطقه ای قفقاز است. در یمن نیز ما توسعه طلبی و تجاوز را محکوم کردهایم و خواهان مذاکره طرفین برای صلح پایدار شدهایم.
او ادامه داد: همه کشورهای منطقه را به پیمانهای صلح دعوت کردهایم و با تروریسم، خشونت و افراطیگری مبارزه بیامان و واقعی کردهایم. بنابراین هراس آمریکا یک هراس تسلیحاتی نیست بلکه هراس از این است که رفع تحریم تسلیحاتی رفع کلیه تحریمهای ظالمانه دارویی و بانکی و اقلام بشری را در چشمانداز قابل رویت قرار داده است.
سخنگوی دولت رفع محدودیتهای تسلیحاتی را دستاوردی مهم عنوان کرد و گفت:جمهوری اسلامی ایران قصد ندارد به مسابقه تسلیحاتی در منطقه که در خدمت منافع مالی شرکتهای تولید کننده تسلیحات است، بپیوندد.
«علی ربیعی» رفع محدودیتهای تسلیحاتی ایران را از دستاوردهای دولت در عرصه بین الملل عنوان کرد و گفت: این دستاورد بر اساس حقانیت جمهوری اسلامی ایران و در نتیجه مقاومت مردم ایران به دست آمد.
وی افزود: به رغم مخالفتها و فشارهای سیاسی و زیاده خواهیهای آمریکا، اسرائیل و متحدان منطقهای آنها این محدودیتها برداشته شد این یک علامت هم برای جامعه بینالملل هم مردم عزیز ماست.
سخنگوی دولت یادآورشد: جامعه جهانی در یک سال اخیر استقلال و عدم تبعیت در مقابل زورگویی آمریکاییها را از خود نشان داد که این هم یک اتفاق بدیع درعرصه نظام بینالملل بود.
ربیعی ادامه داد: این دستاورد نشان داد به رغم تصمیمات نادرست و جنگآفرینانه ترامپ و مفروض دانستن خروج ایران از برجام، ما سیاست درستی اتخاذ کردیم.
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری گفت: سیاست جمهوری اسلامی ایران مبنی برعدم خروج از برجام امروز خاصیت خود را نشان داد. به طوری که علاوه بر کنترل کردن نقشه دولت آمریکا در به انزوا کشاندن ایران و بازگرداندن قطعنامههای شورای امنیت علیه ایران، آثار مثبت خود را به مرور نشان میدهد.
سخنگوی دولت موفقیت در لاهه و زیر بار نرفتن شورای امنیت را از دیگر دستاوردهای ایران در هفتههای اخیر عنوان کرد و افزود: شکسته شدن حصر تسلیحاتی کشورمان به نوبه خود نویدبخش عقبنشینیهای دیگر از جمله رفع سایر تحریمهای ظالمانه در همه عرصههای اقتصادی مالی بانکی و سایر اقلام انسانی است. همان مقاومت و ایستادگی بر مواضع اصولی و حقوقی که زمینهساز رفع تحریم تسلیحاتی شد در منتهای منطقی خود ثمرات دیگری در عرصههای اقتصادی به دنبال خواهد داشت.