دولت چهاردهم در حالی سال اول خود را پشت سر میگذارد که کرمان بهرغم جایگاه ریشهدار خود در سیاست و مدیریت ارشد کشور، به سهمی از ترکیب وزرای دولت پزشکیان دست نیافت. در این میان نگاهها به نقش سیدحسین مرعشی در شورای راهبری رئیسجمهور و نقش او و سایر اصلاحطلبان کرمانی نزدیک به مسعود پزشکیان دوخته شد؛ اما آیا این حضورها پاسخگوی انتظارات استان از دولت جدید بوده است؟
۲۷ تیر سال گذشته، ۹ روز پس از آنکه مسعود پزشکیان به عنوان رئیسجمهور دولت چهاردهم منصوب شد، شورای راهبری پزشکیان با حضور ۳۱ چهره شاخص ملی آغاز به کار کرد؛ شورایی که ماموریت داشت با تشکیل کمیتهها و کارگروههای تخصصی، لیست اعضای شایسته کابینه را برای ارائه به رئیس جمهور منتخب آماده کند.
در میان اعضای این شورا، حضور نام سیدحسین مرعشی، فعال سیاسی برجسته و اصلاحطلب کرمانی و دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی، چشمگیر بود؛ کسی که سابقه معاونت رئیس جمهور، ریاست سازمان میراث فرهنگی کشور، ریاست دفتر رئیسجمهور، استانداری کرمان و نمایندگی مردم این استان در دو دوره مجلس را در کارنامه دارد.
انتظار عمومی در استان کرمان این بود که حضور مرعشی در حلقه تصمیمسازِ پیرامون رئیس جمهور منجر به انتخاب وزرای کرمانی یا چهرههای ارشد استان در دولت مرکزی شود. اما ترکیب نهایی دولت چهاردهم، هیچ وزیر کرمانی را در کابینه پزشکیان ندید. تنها نام شاخص کرمانی کابینه، مجید انصاری بود که به عنوان معاون حقوقی رئیسجمهور تعیین شد.
با این حال، در یک سال گذشته، در سطوح میانی و کارشناسی وزارتخانهها و نهادهای ملی، چند کرمانی صاحب مسئولیت شدند: محمد ساردوئی به عضویت هیات عامل صندوق ملی مسکن درآمد، امیر حسن زاده، مدیریت کل دفتر نظارت بر معادن وزارت صمت را برعهده گرفت، محمدرضا علیزاده معاون پشتیبانی توسعه منابع کانونهای مساجد کشور شد، مرجان شاکری سرپرستی دفتر ارزیابی اثرات زیست محیطی سازمان حفاظت محیط زیست را پذیرفت، حمید ملانوری استاندار همدان شد، امین شول سرپرست موسسه فرهنگی هنری وزارت کار شد و رضا انجم شعاع، هرچند مدتی معاون حقوقی و امور مجلس و استانهای وزارت راه و شهرسازی بود، اما به سرعت برکنار شد.
با این وجود، به باور شماری از فعالان سیاسی و مدیران سابق استان، جای خالی یک وزیر یا شخص تاثیرگذار از کرمان در دولت، همچنان احساس میشود و اینک بخش عمدهی پیگیری مطالبات کرمان به راههای غیررسمی، روابط فردی و رایزنیهای چهرههای موثر همچون مرعشی گره خورده است.
اما انتظارات مردم کرمان از دولت چهاردهم تنها به حضور افراد محدود نمیشود. آبانماه سال گذشته و همزمان با انتصاب استاندار جدید کرمان، بار دیگر شاهد تکرار روند واگذاری این مسئولیت به یک چهره غیربومی بودیم؛ موضوعی که در محافل نخبگانی و رسانهای استان واکنشهایی را در پی داشت.
ناکامی ستاد پزشکیان در کرمان برای انتخاب یک استاندار بومی سبب شد که از استان همسایه یک استاندار برای کرمان انتخاب شود استانداری که البته سابقه ریاست ستاد پزشکیان در یزد را داشته است.
با این حال، استمرار حضور چهرههای غیربومی در راس مدیریت استانی کرمان، این پرسش را در اذهان اهالی استان به وجود آورده است که جایگاه کرمان در معادلات و تصمیمات کلان کشوری تا چه اندازه مدنظر دولت قرار دارد و آیا این روند ادامه دارد؟
علیرغم وضعیت کنونی موجود کشور اما انتظار میرود با گذر از سال نخست دولت، سهم کرمان در معادلات اجرایی افزایش یافته و پروژههایی همچون توسعه معادن، تکمیل زیرساختهای حملونقل و سرمایهگذاری در بخش کشاورزی، به جدیت و سرعت بیشتری در دولت پیگیری شود. چشمانتظاری همراه با امیدواری و البته پرسشهایی که پاسخ آن تنها با اقدامات ملموستر و منسجمتر دولت داده میشود.