سوءمدیریت و ضعف نظارت در دو سانحه مرگبار جادهای کرمان؛
دانشآموزان با تهدید مسئولان مدرسه سوار اتوبوس شدند
گزارش کمیسیون عمران مجلس از سوانح واژگونی دو اتوبوس حامل دانشآموزان و زوار در محورهای کرمان، علل اصلی بروز این فجایع را ضعف مدیریتی، نظارت ناکافی نهادهای مسئول و فرسودگی ناوگان عنوان کرده است. شواهد نشان میدهد دانشآموزان دبیرستان فرزانگان با تهدید مسئولان مدرسه مجبور به سوار شدن بر اتوبوس فرسوده شدهاند و کمبود کنترل و استانداردهای ایمنی در حملونقل و بیتوجهی پلیس راه و مدیران آموزش و پرورش، از دیگر عوامل کلیدی این حوادث تلخ بوده است.
به گزارش کرماننو به نقل از خانه ملت، در جریان بررسی سوانح تلخ واژگونی اتوبوسهای حامل دانشآموزان دبیرستان فرزانگان کرمان و زوار مشهد که به فوت ۲۲ نفر و مجروحیت دهها نفر انجامید، عبدالجلال ایری، سخنگوی کمیسیون عمران مجلس، گزارشی از ابعاد متعدد قصور و ضعف ساختاری منتشر کرد.
طبق این گزارش، در سانحه مربوط به دانشآموزان، مدیران مدرسه بدون مراجعه به شرکتهای معتبر، با راننده اتوبوسی فرسوده قرارداد بستند و با وجود اعتراض و نگرانی دانشآموزان، آنها را وادار به سوار شدن بر وسیله نقلیه ناایمن کردند. مدیران مدرسه و مسئولان برگزاری اردو خود سوار اتوبوس دوم با شرایط بهتر شده بودند؛ مسئلهای که بیمسئولیتی مضاعف را نشان میدهد.
بررسی سانحه دوم نیز از قصور پلیس راه در کنترل صحیح مسافرگیری و عدم رعایت استانداردها حکایت دارد: اتوبوس با بیش از ظرفیت مجاز و وضعیت غیرایمن راهی مسیر شد که نتیجهی آن مرگ و جراحت سنگین بود. ضعف ساختاری ناوگان، میانگین بالای عمر اتوبوسها، کندی روند نوسازی و موانع قانونی در واردات و اسقاط اتوبوس نیز از دلایل کلیدی تشدید بحران اعلام شد.
در واکنش به این رویدادها، برخی از مقامات آموزش و پرورش از جمله معاون پرورشی وزیر، مدیران منطقه و یک رئیس پاسگاه پلیس راه عزل شدند.
کمیسیون عمران ضمن انتقاد از کمکاری بیمهها، اختلال در تخصیص بودجههای ایمنی، و غیبت نهادهای عالی هماهنگ کننده، هشدار داده است بدون اصلاح اساسی در سیاستگذاری، نظارت و حمایت فعال دولت از نوسازی ناوگان، فجایعی از این دست تکرار میشود.