کرمان نو – فرماندار بم می گوید اواسط مردادماه سال جاری آب سدنساء به بم و بروات می رسد.
به گزارش کرمان نو سد نساء در ۸۰کیلومتری شهر بم قرارگرفته و عملیات اجرایی انتقال آب از سد نساء به شهرستان بم در سال ۱۳۹۰ آغاز شد و بنا بر گفته کارشناسان ،وضعیت آب در شهرهای شرقی استان کرمان که بهطورمعمول با قطعی، کیفیت پایین و یا شوری همراه است با پایان رسیدن پروژه انتقال آب از این سد میتواند حل شود.
مدت اجرای این پروژه ۵۴ ماه و با اعتباری بالغ بر ۵۵۰ میلیارد تومان بوده است و قرار بود که روستاهای مسیر اجرای این طرح از سد نسا به بم و بروات نیز از آب سد بهرهمند شوند.
اما تا سال ۹۴ و با گذشت ۴ سال از اجرای این پروژه که به طول 53 کیلومتر است با ۳۰ میلیارد هزینه تنها 8 کیلومتر آن انجام شده بود.
در سال ۹۴ اعتبارات این طرح افزایش یافت تا نرماشیر و سایر شهرستانهای شرقی نیز در این پروژه انتقال سهیم شوند.
۵کیلومتر از پروژه انتقال آب سدنساء باقی مانده است
فرماندار بم پروژه انتقال آب سدنساء به شهرهای بم و بروات را یکی از بزرگترین رخدادهای منطقه شرق استان کرمان دانست و گفت: آب سدنساء از با کیفیتترین آبهای ایران است .
به گفته فرماندار بم قرارداد اجرایی این پروژه در سال 90 بسته شد و تا سال 94 فقط در حد تعریف یک پروژه بوده است که اولین تخصیص در همان سال 94 صورت گرفت و دلیل این تاخیر نبود اعتبار و تامین مالی این پروژه بود.
هادی شهسوارپور بیان کرد: طول انتقال این خط 54 کیلومتر است که تنها 5 کیلومتر آن باقی مانده و تاکنون حدود 340 میلیارد تومان برای انتقال آب از سدنساء به بم و بروات هزینه شده است.
اواسط مرداد آب خام به بم می رسد
فرماندار بم پیشرفت فیزیکی تصفیه خانه را 58 درصد عنوان کرد و ادامه داد: با توجه به اینکه ممکن است عملیات عمرانی آن تا سال آینده طول بکشد و برای اینکه بتوانیم آب را به شهر بم برسانیم بخشی از تصفیه خانه زودتر راه اندازی خواهد شد.
شهسوارپور تصریح کرد: طبق پیش بینی انجام شده تا اواسط مردادماه آب خام به بم رسانده خواهد شد و برای این کار باید در ابتدا خط لوله گذاری انتقال تمام شود همچنین ایستگاه پمپاژ نزدیک به 90 درصد پیشرفت فیزیکی دارد که به زودی به اتمام خواهد رسید.
او می گوید: برای انتقال آب باید تامین برق نیز پایان یابد که قرارداد آن سال گذشته امضا شده و تاکنون 12درصد پیشرفت فیزیکی داشته که تا موعد مقرر این پروژه تکمیل خواهد شد.
شهسوارپور اعتبار پروژه را مهمترین رکن برای اتمام پروژه دانست و گفت هنوز 300 میلیارد تومان برای تکمیل انتقال آب سد نساء به بم و بروات برآورد شده است.
پروژه انتقال آب سدنساء، بزرگترین پروژه تاثیرگذار استان کرمان
فرماندار بم ادامه داد:سال گذشته با تلاش صورت گرفته پروژه انتقال آب سدنساء به بم به عنوان بزرگترین پروژه و تنها پروژه تاثیرگذار استان کرمان توسط استانداری اعلام شد و طی دیدار با دکتر جهانگیری به وزیر نیرو و معاونت برنامه بودجه دستور اکید داده شده این پروژه تا قبل از پایان دولت یازدهم به سرانجام برسد و همین امر باعث شد که اعتبار به این پروژه اختصاص یابد.
او افزود:در حال حاضر مبلغ 219 میلیارد تومان برای این پروژه تامین اعتبار شده است و همچنین از طریق منابعی دیگر مبلغ 15 میلیارد تومان در اختیار آب منطقه ای قرار گرفته و مابقی بعد از اتمام پروژه به پیمانکار داده می شود و مدت اعتبار آن تا 31 تیرماه است .
به گفته فرماندار بم مقرر شده بود تا پایان اردیبهشت ماه سال جاری این پروژه تکمیل شود اما مواردی باعث شد که این پروژه در موعد مقرر تکمیل نشود.
شهسوارپور یکی از این موارد را جلوگیری اهالی منطقه روداب از پروژه انتقال آب دانست و تصریح کرد: این اهالی به مدت 25 روز اجازه فعالیت به این پروژه ندادند و دلیل دیگر موارد تحریمی بود که نیاز به وجود ورق خاصی برای ساخت لوله بود تا در اختیار پیمانکار قرار گیرد که به دلیل تحریم ها این ورق تامین نمی شد .
او همچنین وجود بیماری کرونا و ممنوعیت ترددها با وجود شرایط بحرانی را دلیل دیگر تاخیر در تکمیل این پروژه دانست
فرماندار بم می گوید اواسط مردادماه سال جاری آب سدنساء به بم و بروات انتقال خواهد یافت.
۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار پروژه انتقال آب سدنساء
شهسوارپور پروژه انتقال آب سدنساء را یک اتفاق تاریخی دانست و اشاره کرد که اعتبار این پروژه نزدیک به 700 میلیارد تومان بوده که حدود 50 درصد این اعتبار در سال 99 تامین و اختصاص یافت.
فرماندار بم بیان کرد در ابتدا شهرهای بم و بروات و سپس اولویت بعدی روستاهایی که در مسیر قرار دارند آب رسانی به آن ها انجام شود.
او درخصوص انتقال آب به شهرستان های نرماشیر ، فهرج و ریگان گفت: اعتبار این شهرستان ها در بودجه 1400 دیده شده است همچنین 150 روستا در حوزه بین راهی آبرسانی خواهند شد.
۱۶۸میلیون مترمکعب ظرفیت سدنساء بم
در ادامه رئیس سد نساء بم می گوید از اسفند ماه سال 98 تاکنون بارندگی قابل توجهی در این حوزه صورت نگرفته است اما به گونه ای مدیریت کرده ایم که با مشکلی مواجه نشویم
علیرضا عادلی می گوید ظرفیت سد نساء 168میلیون مترمکعب است که بعد از گذشت 15 ماه بدون بارندگی هم اکنون 60 درصد مخزن آب دارد که در حال حاضر110 میلیون مترمکعب آب موجود است.
او از تقسیم نشدن آب شرب می گوید اینکه مصرف کشاورزی از آب شرب جدا است و زمانی که انتقال آب انجام شود، آب برای ذخیره به اندازه کافی برای تامین کشاورزی، صنعت و شرب خواهیم داشت.
به گفته عادلی انتقال آب برای صنعت هنوز انجام نشده و فقط تخصیص یافته است که برای منطقه ویژه اقتصادی ارگ جدید حدود 6 میلیون مترمکعب در سال در نظر گرفته شده است.
او بیان کرد: برای آب شربِ شهرستانهای شرقی استان یعنی بم ،نرماشیر، فهرج و ریگان و 140 روستا که در مسیر این شهرستان ها قرار دارد حدود 22میلیون مترمکعب در سال سهمیه در نظر گرفته شده است.
رئیس سدنساء بم ادامه داد: مردم منطقه روداب نگران این موضوع هستند که در صورت انتقال آب ،باغ های آن ها خشک خواهد شد.
اولویت اول با حقآبه بران سدنساء است
علیرضا عادلی تاکید کرد:3 هزار هکتار درخت خرما در منطقه روداب وجود دارد که از سدنساء حقآبه دارند و اولویت اول با این افراد است بدین صورت که ابتدا آب حقآبه بران تامین خواهد شد سپس مازاد براین را برای شرب استفاده خواهیم کرد.
او بیان کرد: ورودی به سد 500 لیتر و خروجی آن 5هزار و 500 لیتر است که اگر سد ساخته نشده بود ما این 500 لیتر را نمی توانستیم جمع کنیم و آب به هدر می رفت. همچنین در زمان های گذشته چون اب پایداری نبود خرما کاشت نمی شد و فقط زراعت داشتند .
عادلی ادامه داد: باغ های کشاورزان منطقه روداب حدود 45 میلیون مترمکعب در سال آب نیاز دارند که در حال حاضر 90 میلیون مترمکعب آب در اختیار کشاورزان قرار می گیرد.
به گفته او به دلیل اینکه کشاورزان از آبیاری غرقابی استفاده می کنند و کانال ها خاکی هستند از روش های نوین آبیاری استفاده نمی شود.
مشکلی برای تامین آب شرب نداریم
رئیس سدنساء بم توضیح داد:در صورت ادامه همین وضعیت که کشاورزان به 90میلیون مترمکعب آب نیاز دارند و اگر 20 میلیون برای آب شرب و 6میلیون نیز برای صنعت درنظر بگیریم یعنی کل مصارف سالیانه ما 116میلیون مترمکعب خواهد بود در صورتی که مخزن سد 168 میلیون مترمکعب است که مشکلی برای تامین آب نخواهیم داشت و این نگرانی مردم بی مورد است.
او می گوید در استان کرمان 2 رودخانه دائمی داریم یکی رودخانه هلیل رود جیرفت و دیگری نساء بم که در صورت خشکسالی نیز به اندازه تامین مصارف آب دارند.
عادلی درباره پروژه سدنساء بم اظهارداشت:از سال 90 تا 97تنها 30 درصد این پروژه انجام شد و بعد از آن تا سال 99 به 70 درصد پیشرفت فیزیکی رسید و کُند پیش رفتن پروژه به دلیل نبود اعتبار بوده است.
به گفته او خط انتقال فقط نیاز به اعتبار دارد که در 2سال اخیر به دلیل اینکه به این پروژه اعتبار تزریق شد پیشرفت خوبی داشته است و هم اکنون 5 کیلومتر آن باقی مانده است.
رئیس سدنساء بم تاکید کرد: ما با کم آبی شدید مواجه شده ایم و آبهای زیرزمینی به شدت اُفت کرده و حتی کیفیت آنها پایین آمده است و اولویت اول تامین آب با کیفیت و سالم است زیرا کیفیت آب شرب کنونی پایدار نیست.
عادلی بیان کرد ما باید کشاورزی مان را اصلاح کنیم مثلا کشاورزی منطقه ما باید 45میلیون مترمکعب استفاده کند اما به دلیل روش آبیاری قدیمی 90 میلیون مترمکعب استفاده میکند