پگاه؛ دیروز پلمپ، امروز پاستوریزه

28 خرداد بود که دادستان از پلمپ برخی از خطوط تولید پگاه کرمان خبر داد و گفت که «از این مجموعه حدود پنج تن مواد لبنی تاریخ‌مصرف گذشته به دست آمده و  به‌جز خط تولید شیر این کارخانه بقیه خطوط و انبارها پلمپ است».
مردم به دلیل تنوع محصولات و قدمت بالای کارخانه حساسیت نشان دادند. تعطیلی به دو روز هم نرسید اما از آنجا که کرمانی‌ها مشتریان اصلی این کارخانه‌‏اند اظهار نگرانی کردند.
گفته می‌شود برخی از شهرستان‌ها محصولات این کارخانه را پس فرستادند و برخی محصولات صادراتی بدون کمک مسئولان استان صادر نمی‌شد. البته «کرمان نو» مستقلاً نمی‌تواند این شنیده‌ها را تائید کند.

در کمتر از دو هفته مصاحبه‌های برخی مسئولان مبنی بر کیفیت بالای محصولات این کارخانه و رعایت اصول استاندارد آغاز شد.

هفتم تیرماه منصور قنبری معاون اداره نظارت بر مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی استان از کارخانه شیر پگاه بازدید کرد و این مجموعه را از شرکت‌های معتبر استان دانست که همواره شاخص‌های کیفی را رعایت کرده. او محصولی که باعث شد از شرکت پگاه کرمان شکایت شود را مربوط به پگاه فارس دانست.
در همان روز اطلاعیه‌ای با همین مضمون توسط اداره نظارت بر مواد غذایی نیز صادر شد.

علی بیگ زاده مدیرکل استاندارد استان کرمان هم از این کارخانه بازدید کرد و کلیه تولیدات را مورد تایید و سالم دانست.

سیزدهم تیرماه امین غفاری نژاد معاون امور صنایع سازمان صنعت و معدن و تجارت استان هم پس از بازدید این شرکت را یکی از شاخص‌ترین بنگاه‌های تولیدی استان دانست که همواره در تولید محصولات باکیفیت و متنوع پیشگام بوده.
غفاری نژاد همچنین از حمایت سازمان صنعت و مدن از این کارخانه خبر داد.

در این مصاحبه‏ ها به کشف پنج تن ماده لبنی فاسد در کارخانه شیر پگاه اشاره‌‏ای نشد، تنها قنبری به «تعدادی» دوغ فاسد اشاره کرد و اداره نظارت بر مواد غذایی به تن ماهی و دوغ تاریخ گذشته غیرمرتبط با کارخانه.

پگاه از بازارگستر حذف شد

در حالی که همه انگشت اتهام را به سوی شرکتی که از آن با نام بازارگستر یاد می‌شد گرفتند اما عملا نام کامل این مجموعه «بازار گستر پگاه» بود که در کنفرانس‌های خبری تعمدا نام پگاه در انتهای آن آورده نمی‌شد و توزیع کننده اصلی محصولات و یکی از شرکت‌های زیر مجموعه پگاه است.

حمایت از پگاه

مصاحبه‌های پی‌درپی باعث شد تا این سؤال به وجود آید که چرا برخی مسئولان یک هفته پس از پلمپ کارخانه پگاه، کار خود را رها کردند و به دفاع از شرکت پگاه پرداختند؟
با امین غفاری نژاد معاون امور صنایع سازمان صنعت و معدن و تجارت تماس گرفتیم اما، ابتدای تماس ارتباطش با ما قطع شد و دیگر در دسترس نبود. تلاش برای مصاحبه با پاکدل مدیر کارخانه پگاه هم بی‌نتیجه بود و صفرزاده مسئول دفتر وی گفت که بعداً تماس خواهد گرفت.
در آخرین ساعات تنظیم این گزارش با محمود سلطانی زاده مدیرکل صنعت و معدن استان تماس گرفتیم که پاسخ نداد. با شماره ناشناس تماس گرفتیم و جواب داد اما پس از شنیدن سوال، گوشی را قطع کرد و دیگر جواب نداد.

پاسخ محافظه کارانه مدیرکل استاندارد

علی بیگ زاده مدیرکل استاندارد استان که اخیراً به این سمت منصوب‌شده فقط به‌صورت مکتوب حاضر به مصاحبه شد.

وی در رابطه با اینکه به چه دلیل در این زمان خاص و چند روز پس از ماجرای پلمپ کارخانه شیر پگاه، از این کارخانه بازدید کرده گفت به‌تازگی مسئولیتش را پذیرفته‌ و بازدید از کارخانه‌ها و واحدهای تولیدی یکی از وظایف است و بازدید از واحدهای تولیدی مواد غذایی در اولویت. همچنین بازدید از سایر کارخانه ها طبق یک برنامه عملیاتی تنظیم شده در دستورکار است و بعضی مواقع که گزارشی در خصوص یک واحد تولیدی دریافت می‌گردد موردی از آن محل بازدید به عمل می‌آید.

وی در مورد این‏که آیا بعد از هر بازدید، نشست خبری با حضور مدیرعامل کارخانه‌ مربوطه برگزار می‌‏شود گفت که اصراری بر این کار نداریم. و بازدید اخیر با دعوت روابط عمومی کارخانه از خبرنگاران بوده که مختصر به سوال خبرنگارها جواب دادیم.

در مورد گمانه زنی ها از علت دفاع بیگ زاده از کارخانه پگاه وی گفت: «به لطف خداوند نه با شرکت پگاه و نه هیچ شرکت دیگری هیچ‌گونه رابطه خاصی نداریم.»

توپ فاسد در زمین شیرازی‌ها

منصور قنبری معاون نظارت بر مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی استان کرمان اولین مسئولی بود که پس از پلمپ، از این کارخانه بازدید و از کیفیت خوب محصولات پگاه صحبت کرد، این مصاحبه به شرح زیر بود:

-آقای قنبری! چطور شد پس از پلمپ کارخانه پگاه، شما به‌عنوان معاون نظارت بر مواد غذایی استان تصمیم گرفتید در حمایت از شرکت پگاه مصاحبه کنید؟

ببینید اصل مطلب این است که پنیر فاسدی که باعث شکایت یک فروشنده از کارخانه پگاه کرمان شد، مربوط به استان فارس بود و ربطی به کرمان نداشت. قاضی کشیک تشخیص داد که از کارخانه پگاه بازدید شود و از ما درخواست یک کارشناس کرد. در این بازدید چند ایراد وجود داشت که بعضاً در کارخانه‌ها وجود دارد و روتین است.

-پنج تن ماده فاسد در یک کارخانه لبنی روتین است؟

متأسفانه این پنج تن را معاون دادستان اعلام می‌کند و از زبان نماینده ما (دانشگاه علوم پزشکی) هم اعلام می‌کنند درحالی‌که اصلاً این‌طور نبوده. بلافاصله روز بعد هم این دوغ‌ها معدوم شدند. اما از بقیه محصولات پگاه نمونه‌برداری شد و به آزمایشگاه دادیم. بعد از سه روز نتایج اولیه آزمایش‌ها آمد و مشکلی نداشت. نتایج آزمایش‌های تکمیلی هم همین موضوع را نشان می‌داد. بعد از آمدن نتایج آزمایش‌های ما نشست مطبوعاتی برگزار کردیم و این را اطلاع‌رسانی کردیم.

-همین نکته جای سؤال دارد. اینکه مسئولان مختلف نشست خبری برگزار کنند و بگویند پگاه محصولات خیلی باکیفیتی تولید می‌کند. چطور می‌شود که بعد از پلمپ شدن، برخی مسئولان کار خود را رها می‌کنند و از باکیفیت بودن پگاه کرمان می‌گویند؟

ببینید آن مسئله‌ای که به دادگاه کشیده شد و باعث پلمپ شد مربوط به یک مرکز عرضه‌ای بوده که پنیری را پخش می‌کرده که مربوط به پگاه فارس بوده است.

-قبول اما به‌هرحال وقتی شما بازدید کردید، حتماً مواردی وجود داشته که منجر به پلمپ کارخانه شیر پگاه شده. بی‌دلیل که کارخانه را پلمپ نکردید.

اولا که اداره نظارت بر مواد غذایی در این سطح وارد نمی‌شود که ببیند آن محصول پگاه فارس مشکل داشته یا نه. من می‌گویم شروع مسئله پگاه کرمان از محصولی بوده که به این کارخانه ارتباط نداشته است.

-اما به‌هرحال در بازدید از کارخانه پگاه کرمان مواردی بود که این کارخانه پلمپ شد.

ببینید در صورت‌جلسه‌ای که آن شب تنظیم شد و ما همان را به دادستان اعلام کردیم، نواقصی بود اما نواقص در حد تذکر بود. با آن ایراداتی که کارشناس ما گرفته، در حد بستن کارخانه نبود.

یعنی می‌گویید پنج تن ماده لبنی فاسد وجود نداشته؟

آن پنج تن را من اصلاً نمی‌دانم از کجا درآمد.

-ما در کرمان به‌غیراز کارخانه شیر پگاه، کارخانه‌های لبنی دیگری هم داریم. چرا پس از بازدید از آن کارخانه‌ها نشست خبری برگزار نمی‌کنید تا درباره خوب بودن محصولات آن‌ها صحبت کنید؟

اولا که هدف ما در این نشست خبری این نبود که بگوییم محصولات کارخانه پگاه خوب است. اما دقت کنید یک اطلاع‌رسانی شده بود که 5 تن مواد لبنی فاسد در کارخانه پگاه وجود داشته. هم‌چین چیزی اصلاً وجود نداشت و خبر درستی نبوده. بعدازاینکه نمونه‌برداری‌ها جواب خوبی داشت، یک اعاده حیثیتی باید از پگاه می‌شد. اگر در این مصاحبه ما اعلام کردیم مشکلی وجود ندارد، تعریف تمجید است؟ ما صرفاً در نشست خبری گفتیم که نتایج نمونه‌برداری‌ها خوب بوده است. اصلاً قصد اغراق هم نداشتیم.

-آیا اینکه به‌نوعی از شرکت پگاه اعاده حیثیت شود جزو وظایف شماست؟

ببینید اگر احیاناً ما نشست خبری را گذاشتیم فقط خواستیم آن ضربه‌ای که پگاه به دلیل یک اطلاع‌رسانی اشتباه خورده است و اگر به این خاطر خدایی نکرده حقی از کارخانه پگاه ضایع‌شده، دیگر بیشتر از این ضایع نشود و مقداری اعتماد عمومی را برگردانیم. البته ما به این قصد هم ‌نشست خبری برگزار نکردیم و می‌خواستیم درباره نتایج آزمایش‌ها اطلاع‌رسانی کنیم.

آیا شرکت پگاه از شما خواست که از آن‌ها اعاده حیثیت کنید؟

نه. هدف شرکت پگاه فقط این بود که یک اطلاع‌رسانی بشود که نمونه‌هایی که برداشته‌شده نتیجه خوبی داشته. آن‌ها فقط همین را می‌خواستند نه چیز دیگری.آیا به نظر شما اطلاع‌رسانی درباره نتایج نمونه‌برداری از کارخانه پگاه ایراد داشت؟

-اطلاع‌رسانی خیلی خوب است اما اگر برای همه کارخانه‌ها به همین صورت باشد.

اگر برای کارخانه دیگری هم به همین اتفاق می‌افتاد مطمئن باشید برای اینکه حقی ضایع نشود همین کار را می‌کردیم.

پرسش‌ها همچنان باقی است

آن چه که مغفول مانده است، بحث اطلاع رسانی نادرست بوده. چه کسی اطلاع رسانی نادرست کرده؟ آیا دادستان محترم و یا فرماندار کرمان خبر نادرست منتشر کردند؟ این سوالی است که «کرمان نو» در صدد یافتن پاسخی قانع کننده برای آن بود.

لینک کوتاه مطلب : https://kermaneno.ir/?p=613
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.