چند زمینلرزه در حوالی قلعهگنج طی هفته اخیر در حالی رخ داده که معاون فرماندار این شهرستان میگوید که سالنهای هلال احمر برای مواقع ضروری تجهیز نیستند.
استان کرمان با دارا بودن ۱۷ گسل فعال، زلزلههای تاریخی بسیاری را پشت سر گذاشته است. در جنوب استان گسلهای ساردوئیه، جیرفت و جنوب جازموریان وجود دارد.
در اطراف شهرستان قلعه گنج گسل گوک در بخش شمالی، گسل گلاتوهی در جنوب و همچنین گسل های جیرفت و ساردوئیه از گسلهای با خطر زیاد هستند.
وقوع ۴ زلزله در یک هفته
بر اساس آمار مرکز لرزهنگاری کشوری دانشگاه تهران در یک هفته گذشته ۴ زلزله در قلعه گنج رخ داده که ۲ مورد آن امروز ۱۸دی بود.
این زلزله ها شامل:
چاه دادخدا ۱۸ دی ماه ۲.۸ و ۳.۳ ریشتر.
قلعه گنج ۱۷ دی ماه ۲.۷ ریشتر.
چاه دادخدا ۱۳ دی ماه ۴ ریشتر .
مجموع زلزله یک ماه اخیر در این منطقه ۱۲ مورد است که شدت آنها به نسبت پایین است. هرچند رخ ندادن زمین لرزههای ویرانگر نشانگر آرام و امن بودن آن از دیدگاه لرزه خیزی نیست.
در شکل زیر موقعیت جغرافیایی شهرستان قلعه گنج را مشاهده میکنید.
به طور کلی قسمتهای اعظم سازندهای منطقه از مواد و سنگهای آذرین بوده که مواد آهکی و سایر سازند های اطراف خود را دگرگون نموده و به صورت سنگهای دگرگونی درآمده است.
نتایج تحقیقی که چهار سال پیش در دومین همایش زمین شناسی و اکتشافات معدنی منتشر شد نشان میدهد گسل های سبزواران۱ و زندان۲ میتوانند زلزله های قوی در حد ۷.۵ ریشتر هم ایجاد کنند.
گسل جیرفت در بررسی گسلهایی که میتوانند بیشترین شدت را بر قلعه گنج داشته باشند در صدر جدول قرار دارد. بعد از آن نیز گسل درانار۱ و سبزواران۲ قرار دارند.
قلعه گنج زلزله نگار ندارد
در حالی خطر زلزله در کمین شهرستان قلعهگنج است که جهانگیری معاون عمرانی فرمانداری این شهرستان میگوید: سالنهای هلال احمر این شهرستان تجهیز نیست.
جهانگیری ادامه داد: از ۲ سال قبل قرار است زلزله نگار در قعهگنج نصب شود اما هنوز عملی نشده است. به گفته معاون عمرانی فرمانداری قلعه گنج از ۱۸ هزار خانوار تاکنون حدود ۱۶ هزار خانوار این شهرستان وام بنیاد مسکن گرفته و اقدام به ساخت و ساز کردند.
با توجه به غیر قابل پیشبینی بودن زلزله اهمیت مقاوم سازی خانههای باقی مانده و تجهیز سالنهای هلال احمر این شهرستان باید مورد توجه مسولان قرار بگیرد.
- برای تهیه این گزارش از تحقیقات زیر استفاده شده است:
- ابراهیمی مقدم، فهیمه و عباس نژاد، احمد،1395،ارزیابی خطر زلزله خیزی شهر قلعه گنج به روش آماری،دومین همایش ملی زمین شناسی و اکتشافات معدنی،کرمان،،،https://civilica.com/doc/538259