بیش از 60درصد تعاونی های شرق استان غیر فعالند و سهم تعاون از ساخت و ساز مسکن از 2درصد به زیر نیم درصد رسیده است.
شرق کشور بیش از هزار تعاونی دارد که قریب به ۶۰ درصدش غیر فعال است.
رتبه استان در فضای کسب و کار در بخش تعاون ۱۱ است و در بخش خصوصی ۳۰.
این ۱۹ رتبه اختلاف از دید مهدی طبیب زاده، رئیس اتاق بازرگانی کرمان ناشی از نگاه مثبت تر تعاونگران به اقتصاد نسبت به فعالان بخش خصوصی است.
هر چند که از نظر او صادرات اندک در بخش تعاون و آسیب پذیری کمتر از موضوعات مربوط به تحریم و قوانین گمرکی نیز در این موضوع بی تاثیر نبوده است.
از شرکت های کوچک غافل شدیم
طبیب زاده در نشست مجازی سلسله مباحث تخصصی بخش تعاون کشور با اشاره به شکاف استان در بخش شرکتهای بزرگ و شرکتهای کوچک و متوسط در استان گفت: « متاسفانه در استان یک شکاف بزرگی بین دو بخش شرکتهای کوچک و متوسط و شرکتهای بزرگ وجود دارد و طی این سالها توجهی به شرکتهای کوچک و متوسط نشده و این بخش مداوما کوچک شده است.»
به گفته رییس اتاق بازرگانی کرمان دغدغه تعاونگران و فعالان بخش خصوصی، بیثباتی سیاسی، فساد اداری، دشواری تامین مالی و قیمتگذاری دستوری است.
او در توضیح رتبه دقیق فضای کسب و کار در دو بخش تعاون و بخش خصوصی، گفت: «نمره فضای کسب و کار در بخش تعاون استان ۵.۵۹ و در بخش خصوصی ۶.۵۹ است.»
محمدحسین اکبری، رییس اتاق بازرگانی دفتر شرق استان کرمان نیز از غیر فعال بودن ۶۰ درصد از تعاون یهای شرق خبر داد و گفت: ما حدود ۷۰۰ تعاونی در بم و مجموعا هزار تعاونی در شرق استان داریم که ۶۰ درصد آنها غیرفعالند.
به گفته اکبری مشکل اصلی این واحدها نقدینگی، سرمایه در گردش و بازاریابی و فروش است
سهم بخش تعاون به 5درصد هم نمیرسد
قرار بود سهم تعاون به ۲۵ درصد از اقتصاد کشور برسد اما آنطور که رضا اسماعیلی پور، مدیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی کرمان می گوید سهم این بخش به زور به ۵ درصد میرسد.
به گفته او اگر چه فعالان بخش تعاون از وضعیت موجود راضی هستند اما این بخش در تشکیل تعاونی جدید ضعیف عمل کرده و روز به روز وضعیتش بدتر شده است.
او بخشی از دیدگاه منفی به بخش تعاون را ناشی از تعاونیهای مسکن مهر دانست و گفت: سهم تعاونیهای بخش مسکن از دو درصد پروانههای ساخت و ساز به زیر نیم درصد رسیده است.