طبق گزارش دفتر مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت:
استان کرمان رتبه سوم ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو در کشور
بر اساس گزارش دفتر مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از سال ۱۳۷۸ تا پایان سال ۱۴۰۱، استان کرمان با ۱۰۴ نفر ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو در رتبه سوم کشور قرار دارد.
به گزارش کرماننو به نقل از ایرنا، بر اساس اعلام دفتر مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، استانهای هرمزگان، کرمان، سیستان و بلوچستان، گیلان، خراسان رضوی، اردبیل و خوزستان دارای بیشترین موارد مثبت ابتلا به بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو هستند.
تب خونریزی دهنده کریمه کنگو مهمترین و گستردهترین بیماری ویروسی منتقل شونده از طریق کنه است. این بیماری در بیش از ۳۰ کشور دنیا وجود داشته و در قارههای آفریقا، اروپا و آسیا اندمیک است.
میزان مرگ و میر این بیماری میتواند قابلتوجه باشد، بهطوری که متوسط میزان کشندگی آن بین ۳۰ تا ۵۰ درصد تخمین زده شده است و برخی منابع حتی میزان آن را تا ۸۰ درصد در زمان طغیانها نیز گزارش کردهاند.
یکی از راههای انتقال بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو تماس با خون و ترشحات و لاشه دام آلوده در هنگام ذبح یا دوره زمانی کوتاهی پس از ذبح است؛ بر همین اساس ذبح کنندگان، قصابان، کارگران کشتارگاهها، دامداران، چوپانان، دامپزشکان و زنان خانهدار به دنبال تماس با دام تازه ذبح شده یا گوشت آلوده در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند.
از نشانههای اولیه بیماری میتوان به بروز ناگهانی تب، سردرد شدید، لرز و درد عضلانی اشاره کرد که معمولاً بین ۳ تا ۱۳ روز پس از تماس با ویروس (بسته به راه انتقال بیماری) در فرد ظاهر میشود، اشاره کرد. سپس علائم بیماری به سمت وخامت رفته و خونریزی در نقاط مختلف بدن بروز میکند.
بر اساس این گزارش از سال ۱۳۷۸ تا پایان سال ۱۴۰۱، استان سیستان و بلوچستان با شناسایی ۹۴۹ مورد، خراسان رضوی ۱۷۹ مورد، کرمان ۱۰۴ مورد، اصفهان ۷۶ مورد و فارس ۶۸ مورد از موارد قطعی بیماری، بیشترین استانهای گزارش کننده موارد قطعی بیماری در کشور را تشکیل دادهاند.
مصرف فرآوردههای حیوانی بهصورت خام از نظر انتقال بسیاری از بیماریها خطرناک است و افراد باید از مصرف گوشت و جگر خام خودداری کنند. فرآورده دامی باید بهصورت پخته مصرف شود تا مطمئن شویم عامل بیماریزا کاملاً از بین رفته است. گوشت دام ذبح شده را باید قبل از قطعهقطعه کردن و مصرف، حداقل ۲۴ ساعت در دمای ۴ درجه سانتیگراد در یخچال نگهداری کرد. جگر و سایر امعا و احشای دام نیز قبل از مصرف باید ۴۸ ساعت در دمای ۴ درجه سانتیگراد در یخچال باشد.
این گزارش میافزاید: تأمین ناکافی و عدم تخصیص بهموقع اعتبارات برای اجرای برنامه مدیریت پیشگیری و کنترل بیماری، نگهداری دام در مجاورت اماکن مسکونی در مناطق روستایی، کشتار غیرمجاز و غیربهداشتی دام در حاشیه شهرها، ناکافی بودن اقدامات کنترلی دامپزشکی در کانونهای آلوده دامی، مشارکت ضعیف سازمانهای غیردولتی و داوطلب در برنامههای کنترل و پیشگیری بیماری، ناکافی بودن آموزش پزشکان در تشخیص بالینی بیماری در انسان بهویژه در مناطق با بروز کمتر بیماری، تردد و نقلوانتقال غیرمجاز از مرزهای داخلی بین استانی و خارجی با کشورهای همجوار از چالشهای تب خونریزی دهنده کریمه کنگو است.