کسی به دنبال کشتن سگ ها نیست

نشست خبری دامپزشکی استان در 17 دی ماه با محوریت سگ های ولگرد، موفق نبودن شهرداری در مدیریت سگ‌ها، بیماری‌هایی که سگ برای انسان به وجود می آورد و همچنین راه حل اتونازی یا همان مرگ آرام سگ ها به دلیل جمعیت زیاد آن ها، تشکیل شد.

حسین رشیدی در تعریف حیوان ولگرد گفت: اگر بخواهیم تعریفی از سگ های ولگرد داشته باشیم، به حیواناتی اطلاق می شود که تحت مراقبت فرد خاصی نیستند و در محیط پرسه می زنند که در شهر کرمان این تعداد به 17 هزار مورد می رسد و سازمان دامپزشکی تاکید دارد که جمعیت بیش از حد ظرفیت ایستگاه ها باعث مخاطرات جدی برای انسان می شود، از طرف دیگر  مخاطرات بهداشتی، اجتماعی و سیاسی  را هم به دنبال دارد و نهایتا جان حیوان به خطر می افتد.

رشیدی ادامه داد که اگر سگ های ولگرد تحت مراقبت بهداشتی قرار نگیرند، یعنی دارو و واکسن دریافت نکنند برای افراد ایجاد خطر می کنند. ترشحات، بزاق، مدفوع، اداره و خون این حیوانات می تواند آلوده باشد و انواع آلودگی ها را که شامل انگل و ویروس و باکتری هستند را به صورت مستقیم و غیر مستقیم به انسان انتقال دهند. هاری به عنوان خطرناک ترین بیماری ویروسی است که از حیوان به انسان منتقل می شود و اگر مراقبت سریع و واکسیناسیون آن به موقع  اتفاق نیافتد مرگ فرد گزیده شده حتمی خواهد بود.

اگر چه واکسن هاری در کرمان به صورت رایگان در اختیار مردم قرار می گیرد اما رشیدی معتقد است که به دلیل وارداتی بودن این واکسن، هزینه گزافی بر روی دست دولت گذاشته می شود و در ادامه می گوید: پنج‌هزار گزش سگ در سال گذشته در سطح استان گزارش شده و معمولا دو یا سه نفر هم در سطح کشور به همین دلیل فوت شده اند. هر فرد به پنج نوبت واکسناسیون نیاز دارد، هر دوز واکسن هاری 70 دلار و هزینه آن مجموعا 350 دلار می شود و این یعنی سگ‌های ولگرد مشکلات اقتصادی و اجتماعی در جامعه دارند.سگ های ولگرد باعث ترساندن بچه ها، بهم ریختن  آسایش مردم و ایجاد تصادف در جاده می شوند. علاوه بر این نزاع هایی که این حیوانات در زمان جفت گیری دارند هم مخاطرات زیادی را برای افراد ایجاد می کند.

رشیدی در خصوص بیماری های انگلی که توسط حیوانات به انسان منتقل می شوند به لارو، کیست لاکتیو، انگل های خارجی مانند: کک،کنه، شپش و جرب اشاره کرد و ادامه داد: لارو مهاجر، یک گروه از انگل‌ها هستند که توسط سگ‌های ولگرد به بدن انسان منتقل می‌شوند به‌ طور مثال؛ لارو اسکاریس سگ می‌تواند وارد بدن انسان شود که بیماری‌های متعددی در انسان  ایجاد می کند که یکی از آنها کوری افراد خواهد بود، همچنین این عامل باعث ایجاد کیست‌هایی در کبد و ریه می شود. آمار کیست لاکتیو هم قابل توجه است و متاسفانه با جمعیت سگ‌های ولگرد رابطه مستقیم دارد و جراحی‌های که برای خارج کردن این کیست‌ها از بدن انسان صورت می‌گیرد بسیار خطرناک است.

مدیر کل دامپزشکی استان گفت: انگل‌های خارجی مثل کک، کنه، شپش، جرب نیز از طریق سگ‌های ولگرد ایجاد می‌شوند حتی کک سگ می‌تواند کرم نواری را وارد بدن انسان کند. همچنین پشه‌ها بیماری بین سگ و انسان را مبادله می‌کنند. انگل‌های متعددی می توانند از طریق سگ‌های ولگرد به انسان‌ها صدمه بزنند، آلودگی سگ‌ها به میکروب تب مالت  هم مساله دیگری است، یعنی بیماری تب مالت می‌تواند از طریق سگ‌های آلوده نیز در سطح جامعه منتشر شود، در آزمایشاتی که از برخی از سگ‌های ولگرد گرفته شده، شاهد آلوده بودن این سگ ها به بیماری تب مالت آلوده بوده ایم.

رشیدی معتقد است شهرداری در خصوص مدیریت وضعیت سگ های ولگرد موفق نبوده حتی پناهگاه تعبیه شده هم محل مناسبی برای این سگ ها نیست. دستگاه های متولی این مساله که وزارت کشور و شهرداری ها هستند باید طوری مدیریت کنند که سگ ها را به اماکن عمومی وارد نشوند.

این مقام مسوول ادامه می دهد که دامپزشکی وظیفه ای در خصوص عقیم سازی سگ های ولگرد ندارد، هرچند می‌توانیم در برنامه های عقیم سازی و واکسیناسیون کمک کنیم اما جمعیت این سگ ها آنقدر زیاد است که با وجود فعالیت هایی که شهرداری داشته باز هم تاثیر به سزایی در کنترل آن نداشته است.

مدیرکل دامپزشکی استان مدیریت زباله های شهری را راهی برای جلوگیری سگ ها به شهر می داند و می گوید مردم باید از بیرون گذاشتن غذای اضافه در خارج از خانه پرهیز کنند اگر این منابع وجود نداشته باشد، سگ ها هم کمتر به سمت شهر می آیند. علاوه بر این اماکنی هم در سطح شهر وجود دارند که باعث تکثیر این حیوانات می شود و نسبت به آن باید اقدامات لازم انجام بگیرد درواقع یک جفت سگ نر و ماده طی 5 سال به 70 هزار قلاده خواهد رسید.

با توجه به این که رشیدی در صحبت هایش اشاره کرد که کسی به دنبال کشتار سگ ها نیست اما ادامه داد که اتو‌نازی یا همان مرگ ارام  هم می تواند راهی به عنوان یکی از راه حل های علمی  این جمعیت باشد البته باید قبل از آن باید همه راه ها را درنظر گرفت. در شهر کرمان 17هزار  قلاده سگ ولگرد وجود دارد که شهرداری و انجمن ها باید نسبت به آن اقدام کنند زیرا که این سگ ها باعث ایجاد مخاطره در بین مردم شده اند.

این مقام مسوول در پاسخ به این سوال که با چه مکانیزمی تعداد 17 هزار سگ در شهر شمارش شده، گفت: این روند با روش علمی ری کپچر است که یک تعدادی از حیوانات را زنده گیری، سپس شماره گذاری و بعد از آن حیوانات را آزاد می کنند. در مرحله بعدی باز هم یک روند به صورت اتفاقی زنده گیری انجام می شود و بعد محاسبه می کنند از آن جمعیتی که در دفعه قبل پلاک گذاری شده‌اند چند مورد به آن ها اضافه شده است.

 

لینک کوتاه مطلب : https://kermaneno.ir/?p=22898
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.