امروز اولین جلسه کارگروه ملی احیای تالاب جازموریان برگزار می شود

این خبر را مدیر کل حفاظت محیط زیست استان کرمان به ایسنا داد.

رضا جزینی زاده گفت که برنامه احیای تالاب جازموریان توسط سازمان محیط زیست تحت عنوان تدوین برنامه جامع مدیریت و احیای تالاب جازموریان در حال اجرا است به‌گونه‌ای که این برنامه را در نخستین گام دانش‌بنیان کردیم و جهاددانشگاهی استان را درگیر این موضوع کردیم.

وی با بیان این مطلب که تدوین برنامه جامع مدیریت و احیای تالاب جازموریان توسط جهاددانشگاهی و با نظارت سازمان حفاظت محیط زیست در حال انجام است، اضافه کرد: اقدامات اولیه تشکیل کارگروه ملی احیای تالاب جازموریان انجام شده، ضمن اینکه برنامه‌ریزی و انجام مطالعات بین بخشی و بین دستگاهی نیز در حال اجرا است.

مدیر کل حفاظت محیط زیست استان کرمان برنامه آمایشی منسجم برای حوزه تالاب، مدیریت سدهای موجود، ممانعت از احداث سدهای جدید، آبخیزداری، جلوگیری از برداشت‌های غیرمجاز، کاهش فشار بر منابع آب‌های زیرزمینی، مدیریت بخش کشاورزی، اصلاح شیوه کشاورزی، اصلاح شیوه ابیاری، اصلاح الگوی کشت، کاربرد فاضلاب تصفیه شده در بخش کشاورزی، کنترل چاه‌های کشاورزی، کاشت محصولات کم آبخواه، ترویج و آموزش فرهنگ بهینه مصرف آب را از جمله راهکارهای نجات هامون جازموریان برشمرد.

به گفته جزینی زاده یکپارچه‌سازی اراضی کشاورزی، مدیریت چرا، لزوم مطالعات زیست محیطی، مدیریت بحران، تشکیل تیم‌های ارزیابی منطقه‌ای، تاسیس ایستگاه‌های سنجش گردو غبار و فرسایش بادی، حفظ احیا و پوشش منطقه، تغذیه بستر تالاب، تثبیت خاک‌های نرم، درختکاری در چشمه‌های اصلی تولید گرد و غبار، اطلاع رسانی بهینه از دیگر راهکارهای نجات تالاب جازموریان هستند.

وی در ادامه به خشکیدگی تالاب جازموریان اشاره و با انتقاد از اینکه فقط به تولید ریزگردهای از خشکیدگی تالاب توجه کرده‌ایم، گفت: متاسفانه ما فقط به جنبه ایجاد ریزگردها در خشکیدگی تالاب جازموریان توجه کرده‌ایم در صورتی که این خشکیدگی ضررهای زیاد دیگر به استان وارد می‌کند.
او از عواملی که تالاب‌ها را تهدید می‌کند سخن به میان آورد و افزود: احداث بی‌حد و مرز بر روی رودخانه‌های ورودی به تالاب از جمله سد جیرفت، سد بافت و سدهای پایین دستی و بندهای خاکی، بهره‌برداری افراطی از آب‌های زیرزمینی (22 هزار حلقه چاه مجاز و حدود 11 هزار حلقه چاه غیرمجاز در مسیر تالاب) منطقه، افزایش سطح زیر کشت کشاورزی در منطقه، تغییر کاربری اراضی، چرای بی‌ضابطه، عدم مدیریت و حفاظت مناسب از عرصه‌های تالاب، عدم تغییر الگوی کشت و عدم تغییر روش‌های آبیاری از جمله عوامل خشکیدگی تالاب جازموریان می‌باشند.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان کرمان زوال کیفیت و ارزش تالاب، کاهش پرندگان آبزی و کنار آبزی، تولید ریزگرد، اثرات بهداشتی که ریزگردها بر زندگی مردم می‌گذارند، اثرات اجتماعی و اقتصادی، افزایش سرانه خرید خانوار(خرید دارو، ماسک و … به دلیل افزایش ریزگردها)، افزایش مصرف آب خانگی از جمله پیامدهای خشکیدگی تالاب جازموریان برشمرد.
وی ادامه داد: ریزگردها بر اقلیم منطقه تاثیر می‌گذارند به‌طوری‌که ریزگردها می‌توانند باعث گرمی بیش از حد هوا و زمین شوند، همچنین نشست ریزگردها روی شکوفه‌های درختان باعث خسارت به بخش کشاورزی می‌شود و تاثیر بر منابع آب زیرزمینی اطراف تالاب از جمله پیامدهای خشک شدن تالاب جازموریان است.
جزینی‌زاده گفت که خشک شدن تالاب جازموریان باعث مهاجرت مردم این منطقه شده که خود مشکلات اقتصادی و اجتماعی مهاجرت مردم ساکن در این منطقه و ایجاد حاشیه نشینی و مشکلات ناشی از حاشیه نشینی را به وجود خواهد آورد.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان کرمان افزایش بزهکاری، بدبینی و ناراضایتی مردم از مسوولین، کاهش عملکرد باغات و مزارع، ناپایداری درآمد مردم، افزایش بدهی مردم و کاهش پس اندازها را از جمله پیامدهای اجتماعی و اقتصادی خشکیدگی هامون جازموریان عنوان کرد و به راهکارهای و پیشنهادهای کنترلی برای کاهش آسیب‌های هامون جازموریان اشاره کرد و ادامه داد: برنامه احیای تالاب جازموریان توسط سازمان محیط زیست تحت عنوان تدوین برنامه جامع مدیریت و احیای تالاب جازموریان در حال اجرا است به‌گونه‌ای که این برنامه را در نخستین گام دانش‌بنیان کردیم و جهاددانشگاهی استان را درگیر این موضوع کردیم.

جلسه کارگروه ملی احیای تالاب جازموریان در حالی قرار است امروز برگزار شود که احیای این تالاب سال هاست در پیچ و خم وعده ها مانده. (اینجا)

لینک کوتاه مطلب : https://kermaneno.ir/?p=19730
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.